Často kladené otázky ohledně AS LF UP a voleb

 

Co je AS LF UP?

Kterými předpisy je upraveno působení AS LF UP?

Kdo je členem akademické obce LF UP a jaká má práva ve vztahu k senátu?

Kdy jsou volby platné?

Jak hlasovat?

 

Co je AS LF UP?

AS fakulty je jejím samosoprávným zastupitelským akademickým orgánem. AS LF UP má 36 členů - 24 z řad akademických pracovníků a 12 z řad studentů. Členy AS volí ze svých řad členové akademické obce fakulty. AS mimo jiné schvaluje rozdělení finančních prostředků fakulty, usnáší se o návrhu na jmenování děkana, popřípadě navrhuje jeho odvolání z funkce, schvaluje návrh děkana na jmenování a odvolání členů vědecké rady fakulty a disciplinární komise fakulty, schvaluje návrh vnitřních předpisů fakulty, schvaluje podmínky pro přijetí ke studiu ve studijních programech uskutečňovaných na fakultě. AS se rovněž vyjadřuje k návrhům studijních programů uskutečňovaných na fakultě a k záměru děkana jmenovat nebo odvolat proděkany.

[nahoru]

 

Kterými předpisy je upraveno působení AS LF UP?

Zákonem č. 111/1998 Sb. o vysokých školách (§ 26 a 27)

Statutem UP (Čl. 3)

Statutem LF UP (Čl. 3 a 4)

Volebním a jednacím řádem AS LF UP

[nahoru]

 

Kdo je členem akademické obce LF UP a jaká má práva ve vztahu k senátu?

Akademickou obec fakulty tvoří akademičtí pracovníci a studenti (všech bakalářských, magisterských a doktorských studijních programů ve všech formách studia) fakulty. Členové akademické obce mají právo navrhovat a volit kandidáty do AS a být voleni za členy AS. Dále mají právo účastnit se zasedání AS, která jsou veřejně přístupná.

[nahoru]

 

Kdy jsou volby platné?

K platnosti voleb je třeba účasti nejméně 30% členů akademické obce fakulty. V případě, kdy účast členů akademické obce bude nižší, budou se volby opakovat. Nebude-li ani v takovémto případě požadovaná účast členů akademické obce splněna, volby se budou opakovat bez ohledu na účast členů akademické obce; v tomto případě jsou zvoleni senátory ti kandidáti, kteří zvítězili při druhém opakování voleb, a to bez ohledu na účast voličů. Hlavní volební komise zveřejní předběžný výsledek voleb, proti kterým může kterýkoliv člen akademické obce LF UP podat do tří dnů u hlavní volební komise námitky proti jejich platnosti. Hlavní volební komise rozhodne bez zbytečného odkladu o oprávněnosti námitek a vyhlásí platné výsledky voleb nebo případně rozhodne o vypsání nových voleb. Opakované volby se konají vždy v kalendářním týdnu, který bezprostředně následuje po týdnu, v němž se konaly řádné volby a jejich termín může být stanoven v usnesení, kterým byl stanoven termín řádných voleb. Volby se opakují se stejnými kandidáty.

[nahoru]

 

Jak hlasovat?

Volby se uskutečňují ve stanovených dnech v určených volebních místnostech, kde jsou pro úpravu hlasovacích lístků určeny zvláštní prostory pro tajné hlasování, ve kterých nesmí být nikdo v době volebního aktu přítomen s voličem. Před vykonáním volebního aktu ověří volební komise voličovu totožnost (u akademických pracovníků podle občanského průkazu nebo průkazu zaměstnance, u studentů podle průkazu studenta, popřípadě občanského průkazu) a skutečnost, zda je volič zaregistrován v seznamu voličů vypracovaném děkanátem LF UP. Odpovídá-li voličova totožnost údajům uvedeným v seznamu voličů, vydá volební komise voličovi hlasovací lístek, poučí jej o způsobu a dalších náležitostech hlasování a umožní mu vstoupit do zvláštního prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků. Voliči z řad akademických pracovníků obdrží hlasovací lístek se seznamem kandidujících akademických pracovníků, voliči z řad studentů obdrží hlasovací lístek se seznamem kandidujících studentů. Volič je oprávněn provést volební akt pouze v prostoru uvedeném v odstavci 4. Volbu kandidátů provedou akademičtí pracovníci zakroužkováním pořadového čísla, popřípadě jména a příjmení, nejvýše 24 kandidátů, studenti zakroužkováním pořadového čísla, popřípadě jména a příjmení, nejvýše 12 kandidátů. Takto upravený hlasovací lístek vloží volič zadohledu volební komise do volební schránky; tím je voličův volební akt ukončen a volič již není oprávněn v těchto volbách znovu hlasovat. Hlasovací lístek je neplatný, pokud volič označí více kandidátů nebo je označí jinak, než je uvedeno výše.

[nahoru]