Zápis ze zasedání Akademického senátu LF UP dne 7. 12. 2004

Nepřítomni:

Hosté:


1. Zahájení a schválení programu

MUDr. Zlámal přivítal přítomné senátory i hosty, informoval o volbách do AS LF UP, které proběhly ve dne 1. – 2. 12. 2004. Voleb se zúčastnilo 32,4% oprávněných voličů. Výsledky voleb jsou zveřejněny na úředních deskách a na internetových stánkách fakulty. Dr. Zlámal poděkoval předsedkyni i členům hlavní volební komise za jejich práci při organizování voleb. Navržený program zasedání byl bez připomínek schválen.

 

2. Rozpočet LF UP na rok 2004

Materiál byl rozeslán elektronickou poštou. Děkan LF UP prostřednictvím tajemníka Ing. Přidala předložil senátorům dvě varianty rozpočtu LF. Rozpočet, který upravil kvestor UP a kde se počítá se ztrátou 2 mil. a rozpočet dle skutečnosti se ztrátou téměř 11 mil. Kč. Dle Statutu UP musí AS LF UP schválit vyrovnaný rozpočet, což je v tomto případě nemožné. Dluh LF UP vznikl před dvěma roky především poklesem kurzu dolaru u školného od zahraničních samoplátců. Ztrátu před sebou hrne LF UP již druhé rozpočtové období.

Prof. Lichnovský sdělil, že ekonomická komise se sešla, ale rozhodnutí nechává na senátu. Předseda senátu navrhl schválit reálný rozpočet (ztráta téměř 11. mil. Kč). Po krátké diskusi o eventuálních sankcích za nedodržení vnitřního předpisu UP bylo hlasováno.

Hlasování: přítomno 22 senátorů, pro: 22 proti: 0 zdrželi se: 0

Usnesení č. 63 AS LF UP schválil rozpočet fakulty na rok 2004.

 

3. Změny ve VJŘ a Statutu LF UP

Předseda legislativní komise MUDr. Marek seznámil senátory se změnami, které je nutno schválit ve Volebním a jednacím řádu AS LF UP a ve Statutu LF UP. Materiál byl rozeslán elektronicky.

Doc. Dostálová upozornila, že po zkušenosti z voleb v tomto měsíce je třeba přistoupit ke změnám ve VJŘ AS LF. Hlavní komise na tyto nejasnosti a problémy poukázala v zápisu z voleb, který je k dispozici na internetových stránkách a na sekretariátu AS LF UP.

Hlasování:přítomno 22 senátorů, pro: 22 proti: 0 zdrželi se: 0

Usnesení č. 64 AS LF UP schválil legislativní změny ve Volebním a jednacím řádu LF UP, změna bodů 1 a 2 článku 1 „Vyhlášení voleb“. Ve Statutu schválil změny příloh č. 1, 3, 4. Materiál bude postoupen ke schválení Akademickému senátu UP.

 

4. Různé

Předseda senátu informoval o návrhu nového Studijního a zkušebního řádu UP, který bude senátorům přeložen na příštím zasedání.
Doc. Dostálová se zeptala, kdo svolá první zasedání nového senátu, protože toto není ve stávajícím VJŘ AS LF UP jasně určeno. MUDr. Zlámal navrhl, aby senát doporučil termín pro zasedání nového senátu. Senátoři se shodli na termínu 11. 1. 2005, ve 13.00 hod. ve velké posluchárně TÚ.
Prof. Mihál informoval studenty o jednání vedení fakulty ohledně prodeje knih (viz. minulá dvě zasedání AS LF UP). Uvedl, že je možné odbornou literaturu objednat telefonicky i elektronickou formou na Vydavatelství UP u p.
Hany Šnajdrové, tel.: 585 631 786, e-mail: prodejna@vupnw.cz

 

MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc., v.r.
předseda AS LF UP
 

V Olomouci dne 8. 12. 2004
Zapsala: Iva Suchánková