Zápis ze zasedání Akademického senátu Lékařské fakulty UP dne 2. 3. 2004

 

pozvánka

 

Nepřítomni:

Hosté:


1. Schválení programu jednání AS LF UP

Předseda AS LF navrhl následující změny oproti programu, který senátoři obdrželi s pozvánkou na jednání:

Hlasování: pro 28, proti 0, zdrželo se 0. Návrh byl přijat.

 

2. Kontrola zápisu z minulého jednání

Ze zápisu neplynou žádné úkoly pro toto jednání. K zápisu nebylo žádných připomínek.

 

3. Svolání mimořádného jednání AS LF UP

Předseda AS LF UP navrhl svolat mimořádné zasedání AS LF UP, na kterém by byl požádán děkan LF UP o vysvětlení soudního řízení, které bylo proti němu vedeno v průběhu jeho dovolené na Novém Zélandě. Po diskusi bylo předloženo a schváleno usnesení v následujícím znění:

Usnesení č. 46:
Akademický senát Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se dne 2. 3. 2004 usnesl, že se sejde dne 9. 3. 2004 v 15.00 hodin na mimořádném zasedání k projednání dlouhodobé nepřítomnosti děkana LF UP. Na toto jednání bude pozván děkan LF UP, aby svou nepřítomnost vysvětlil.

Hlasování: pro 27, proti 0, zdržel se 1. Návrh byl přijat.

 

4. Zpráva z jednání AS UP

Prof. Lichnovský informoval AS LF UP o jednání AS UP, na kterém byla schválena nová tabulka mzdových tarifů. AS UP při projednávání rektorkou navrhovaného dělení dotace na rok 2004 se usnesl na čtyřech pozměňovacích návrzích. Rektorka bude tyto návrhy zvažovat. Definitivní rozhodnutí padne v druhém čtení návrhu na příštím zasedání AS UP dne 22. 3. 2004.

Předseda AS LF UP MUDr. Zlámal seznámil členy AS LF s příčinami neschválení dělení dotace, mezi kterými je nejvýznamnější nedohoda o financování centrálních jednotek UP.

Na požádání předsedy AS LF UP informoval tajemník LF UP ing. Přidal senátory o výhledu financování LF UP v roce 2004. Při předpokládaném navýšení dotace pro LF UP o cca 15 mil. Kč dojde k navýšení mzdových nákladů při zavedení nové tabulky o cca 7 mil. Kč, navýšení odpisů bude asi 7 mil. Kč a ztráta z roku 2003 činí cca 8 mil. Kč.

13:40 hod. přišel doc. Stárek

 

5. Návrh změny studijních programů

Návrhy změn v programech nelékařských studijních oborů přednesla proděkanka Špirudová, návrhy změn v oboru všeobecné lékařství proděkanky Koukalová a Oborná.

Materiály byly rozeslány elektronickou poštou, AS LF vzal návrhy na vědomí.

13:58 hod. přišel dr. Marek

 

6. Informace z komisí AS LF UP

MUDr. Riegrová uvedla, že od června 2003 nedošlo k jednáním pedagogické komise s vedením fakulty a zástupci studentů. Navrhované změny studijního curricula, vzájemné překrývání náplní studijních oborů atd. tedy nebyly projednány, jak pan děkan slíbil. Proti tomu se důrazně ohradila proděkanka Koukalová s tím, že pedagogická komise tato jednání neiniciovala. Po diskusi došlo ke shodě, že jednání k řešení problémů budou nutná.

 

7. Studentská rubrika

Student Gajdoš přednesl stížnost studentů na neuznávání jiných omluvenek než potvrzení o pracovní neschopnosti ze strany některých kateder, přičemž takové potvrzení studentům vystavováno nemůže být. Po diskusi byla MUDr. Belejová pověřena zjistit aktuální stav platných předpisů v této oblasti, se kterým seznámí AS LF UP na příštím řádném zasedání.

Studenti vyjádřili nespokojenost se zákazem děkana FF UP pro studenty LF navštěvovat výuku jazyků na FF. Proděkan Heřman vysvětlil, že se jedná o předměty kategorie A, které jsou určeny pouze studentům studijních oborů na dané fakultě. Výuku jazyků pro LF UP zajišťuje Ústav cizích jazyků LF UP. Studenti LF UP se mohou zapisovat na výuku na jiných fakultách pouze u předmětů kategorie C.

Studentka Jelenová vyjádřila požadavek projednat na pedagogické komisi AS LF UP otázku předmětů kategorie B.

 

V Olomouci dne 2. 4. 2004

Zapsal: MUDr. Karel Urbánek

MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc.
předseda AS LF UP