Zápis ze zasedání Akademického senátu Lékařské fakulty UP dne 2. 12. 2003

 

pozvánka

 

Nepřítomni:

Hosté:

1. Zahájení a schválení programu, kontrola zápisu z minulého zasedání

Předseda senátu přivítal senátory a hosty. Senát schválil navržený program.

 

2. Informace o financování veřejných vysokých škol

 

3. Perspektiva financování LF UP v roce 2004

Pan děkan podrobně informoval o návrhu navýšení rozpočtu vysokým školám o cca 1,7 miliard Kč. Pro LF UP by to byla dotace ve výši asi 10 milionů Kč. V jednáních je nová mzdová tabulka, kde se počítá se snížením počtu mzdových stupňů. Uvedl, že LF UP bude mít na konci roku 2003 dluh asi 10 milionů Kč, který s navýšením dotace pro r.2004 nebude vymazán, ale vzhledem k navýšení mzdových tarifů, zůstane prakticky ve stejné výši i nadále. Hovořil rovněž o možnostech získání finančních prostředků, zejména z grantové činnosti, o plánech Malajské vlády, která má zájem o výuku jejich studentů na LF UP.

Prof. Mihál upozornil na zlepšování kvality výuky. Uvedl, že zdroje, které fakulta může ovlivnit, jsou zejména vědecko-výzkumné. Vedení fakulty by mělo působit na jednotlivá pracoviště i jednotlivce.

13:30 hod. odešel P. Šebo

 

4. Přijímací řízení doktorského studijního programu na rok 2004/2005

Proděkanka Koukalová uvedla, že přijímací řízení bylo vypsáno pro 19 doktorských oborů. Materiál byl senátorům zaslán elektronickou poštou.

Hlasování: přítomno 25 senátorů, pro: 25, proti: 0, zdržel se: 0

Usnesení č. 43: AS LF UP schválil návrh přijímacího řízení doktorského studijního programu na rok 2004/2005.

13:45 hod. odešel prof. Pazdera

 

5. Zpráva o setkání lékařských fakult ČR a SR ve dnech 22. - 23. 11. 2003

Pan děkan krátce informoval o setkání lékařských fakult ČR a SR, které se konalo ve dnech 22. - 23. 11. 2003 ve Velkých Losinách. Jednalo se v jednotlivých sekcích - sekce děkanů, proděkanů, předsedů AS a tajemníků fakult. Zápis z jednání je k dispozici na sekretariátu děkana fakulty.

Sekce děkanů jednala zejména o vzniku pěti univerzitních nemocnic. Výsledkem jednání je prohlášení děkanů lékařských fakult, které bylo dáno k dispozici ČTK a zasláno na MŠMT, MZ a do Parlamentu ČR.

MUDr. Zlámal přečetl prohlášení předsedů AS, které postupně projednají všechny lékařské fakulty v ČR. Upozorňují především na problematiku podfinancování vysokých škol, doporučují vznik legislativy pro vytvoření univerzitních nemocnic a podporují snahy o restrukturalizaci klinických výukových pracovišť za předpokladu, že restrukturalizace bude realizována po dokonalé analýze a po domluvě a ve spolupráci se stávajícími LF.

Hlasování: přítomno: 24 senátorů, pro: 24 proti: 0 zdržel se: 0

Usnesení č. 44 AS LF UP souhlasí ze zněním prohlášení předsedů akademických senátů lékařských fakult v ČR.

 

6. Studentská rubrika

MUDr. Zlámal seznámil senátory se zněním dopisu od předsedy studentské komory Rady VŠ p. Nantla, ve kterém oznamuje neomluvené absence náhradníka studentského delegáta M. Bučka na jednání SK RVŠ. M. Bučko uvedl, že se jednoho zasedání účastnil a tam se dohodl se studentem PF UP, že ho bude na příštích jednáních zastupovat. MUDr. Zlámal pozval M. Bučka na zasedání AS UP.

13:55 hod. přišla D. Jelenová
14:00 hod. odešla MUDr. Riegrová a MUDr. Vomáčka
14:05 hod. odešla M. Kubínyiová

 

7. Různé

MUDr. Zlámal informoval o změně ve Volebním a jednacím řádu UP. Jedná se o úpravu čl. 22 odst. 10, která stanoví, že volba skrutátorů je "veřejná". Vzhledem k tomu, že se jedná o vnitřní předpis UP, musí návrh schválit všechny AS fakult univerzity.

Hlasování: přítomno: 22 senátorů, pro: 22 proti: 0 zdržel se: 0

Usnesení č. 45: AS LF UP schválil úpravu čl. 22 osdt. 10, "volba skrutátorů je veřejná".

Pan děkan uvedl, že dotace na jednoho studenta programu Socrates byla snížena na 400 EUR. Vedení LF UP navrhlo dotovat studenty vyjíždějící na zahraniční cesty v rámci jmenovaného programu ze stipendijního fondu fakulty.

Dále pan děkan oznámil udělení děkanského volna ve dnech 22. a 23. 12. 2003 a rektorského volna dne 2. 1. 2004.

 

Příští zasedání se bude konat dne 24. 2. 2004 ve 13:00 hod. ve velké posluchárně TÚ.

 

V Olomouci dne 4. 12. 2003

Zapsala: Iva Suchánková

MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc.
předseda AS LF UP