Zápis ze zasedání Akademického senátu Lékařské fakulty UP dne 9. 9. 2003

 

pozvánka

 

Nepřítomni:

Hosté:


1. Zahájení a schválení programu, kontrola zápisu z minulého zasedání

Předseda senátu přivítal nové členy AS LF UP M. Kubínyiovou a P. Šebo, postupující za studenty, kteří ukončili studium na fakultě. Senát schválil navržený program. Prof. Lichnovský na minulém zasedání senátu požádal o rozšíření ekonomické komise. Senát navrhl doc. Šantavou a tajemníka LF UP Ing. Přidala.

Hlasování o členství doc. Šantavé: přítomno 24 senátorů, pro: 23 proti: 0 zdržel se: 1
Hlasování o členství Ing. Přidala: přítomno 24 senátorů, pro: 24 proti: 0 zdržel se: 0


Usnesení č. 37: AS LF UP zvolil doc. Šantavou a Ing. Přidala do ekonomické komise Akademického senátu LF UP.


13:15 hod. přišel prof. Kolek

MUDr. Riegrová podrobně informovala o schůzce pedagogické komise a proděkanů, která se uskutečnila dne 26. 6. 2003. Dále upozornila, že v pedagogické komisi chybí jeden člen za J. Václavíka, který ukončil studium. Senát navrhl P. Krupku.

Hlasování: přítomno 25 senátorů, pro: 24 proti: 0 zdržel se: 1


Usnesení č. 38: AS LF UP zvolil P. Krupku do pedagogické komise Akademického senátu LF UP.


MUDr. Riegrová byla na minulém zasedání pověřena dotázat se zahraničních studentů V. Prasada a S. Shikoha, zda-li mají nadále zájem zastupovat studenty v AS LF UP. Jmenovaní sdělili, že se svého mandátu v AS LF UP vzdávají.

Hlasování o zbavení mandátu V. Prasada: přítomno 25 senátorů, pro: 25 proti: 0 zdrželi se: 0
Hlasování o zbavení mandátu S. Shikoha: přítomno 25 senátorů, pro: 25 proti: 0 zdrželi se: 0


Usnesení č. 39: AS LF UP zbavil členství v senátu V. Prasada a S. Shikoha, na jejich místa postupují Peter Turcsányi a Hrvoje Melinšćak, kteří o tomto budou písemně informováni.


2. Přijímací řízení na LF UP pro rok 2004/2005

Materiál byl zaslán elektronickou poštou. Pan děkan informoval o studijních programech uskutečňovaných v akademickém roce 2004/2005. Požádal senát o schválení materiálu, který bude následně odeslán na rektorát UP.

Hlasování: přítomno 25 senátorů, pro: 24 proti: 0 zdrželi se: 1


Usnesení č. 40: AS LF UP schválil návrh podmínek přijímacího řízení na LF UP pro rok 2004/2005.


3. Schválení NIV ústavům a klinikám pro rok 2003

Materiál byl zaslán elektronickou poštou. Předseda senátu požádal o hlasování. Návrh byl projednáván již v dubnu t. r., ale vzhledem k tomu, že ještě nebyl schválen rozpočet UP, předkládá tento materiál ke schválení na dnešní schůzi.

Hlasování: přítomno 25 senátorů, pro: 24 proti: 0 zdrželi se: 1


Usnesení č. 41: AS LF UP schválil navržené neinvestiční prostředky ústavům a klinikám na rok 2003.


4. Reakreditace bakalářských studijních programů LF UP

Materiál byl zaslán elektronickou poštou. Proděkanka Špirudová senátory podrobně informovala o reakreditaci bakalářských studijních programů. Materiál schvaluje Vědecká rada LF UP.


Usnesení č. 42: AS LF UP bere na vědomí reakreditaci bakalářských studijních programů LF UP.


5. Informace o jednáních o Univerzitní nemocnici

Pan děkan seznámil senát s jednáními, které jsou vedena o Univerzitní nemocnici na půdě MŠMT, MZd a ostatních lékařských fakultách. Na návrhu Univerzitní nemocnice se neustále pracuje, ale pan děkan předpokládá, že bude přijat na zasedání děkanů lékařských fakult, které se bude konat ve dnech 21. a 22. 11. 2003.

 

6. Studentská rubrika

Studenti neměli dotazy ani připomínky.

 

7. Různé

Předseda senátu informoval senátory o dopise, který mu zaslal předseda AS 3. LF UK. Dopis obsahoval usnesení, že 3. LF UK v Praze podpořila výzvu "Počítejte s námi" a o tomto kroku informovala i ministryni školství, mládeže a tělovýchovy.

AS LF UP na minulém zasedání schválil Studijní, zkušební a organizační řád doktorského studijního programu na LF UP, materiál byl zaslán ke schválení legislativní komisi AS UP. Paní rektorka i prorektor Horák mají k řádu připomínky a materiál tak pravděpodobně nebude senátem UP schválen.

Doc. Kolář uvedl, že NIV ústavu mikrobiologie činí 87 808 Kč a veškeré tyto prostředky jsou použity na zaplacení tel. hovorů, které většinou vychází z nemocničního provozu. Ústav se proto dostává do situace, kdy výuku platí z jiných zdrojů, které by raději využil na vybavení pracoviště. Proto doc. Koláře zajímá, zda se při rozdělování finančních prostředků bere v úvahu náročnost na přípravu praktických cvičení jednotlivých pracovišť. Pan děkan sdělil, že klíč k výpočtu neinvestičních prostředků pro ústavy a kliniky fakulty schválil senát fakulty před několika lety. Jestliže se ukazuje, že rozdělování dostatečně nezhodnocuje výdaje některých pracovišť spojených s výukou, je na senátu, aby vymyslel jiný postup při rozdělování finančních prostředků.

MUDr. Zlámal požádal o písemné návrhy pro ekonomickou komisi senátu LF UP. Prof. Lichnovský podotkl, že dříve existoval jiný model, kdy se peníze dělily podle odučených hodin a náročnosti oboru. Tento model byl rozhodnutím senátu inovován.

Prof. Indrák upozornil na tíživou situaci s ubytovací kapacitou na kolejích UP. T. Lena, který je členem kolejní rady, uvedl, že se letos otevřela nová budova v Neředíně a SKM UP v současné době rovněž jedná o koupi dalších budov. Podobný problém s ubytováním řeší všechny univerzity v ČR.

Pan děkan řekl, že vedení LF UP nemá možnost do jednání o ubytování zasahovat. Předseda senátu studentům doporučil obrátit se s připomínkami na svého zástupce v AS UP.

Senátorům byla předána tištěná verze Výroční zprávy 2002. Pan děkan uvedl, že by uvítal konstruktivní připomínky ke zprávě. Za materiál je odpovědný proděkan Hálek, kterému je možné návrhy zasílat.

MUDr. Riegrová se dotázala, zda se v letošním roce budou důsledně dodržovat pravidla prerekvizit nebo bude opět docházet k výjimkám. Pan děkan se osobně zasadí o dodržování pravidel a všichni studenti, kteří nebudou mít k 12. 9. 2003 splněné své studijní povinnosti, obdrží vylučovací dekret. Dá se očekávat, že většina studentů se proti rozhodnutí odvolá. Jednotlivé případy se poté budou individuálně řešit za přítomnosti příslušných proděkanů, popřípadě členů pedagogických komisí.

 

Příští zasedání se bude konat 7. 10. 2003 ve 13:00 hod. ve velké posluchárně TÚ

 

V Olomouci dne 10. 9. 2003

Zapsala: Iva Suchánková

 

MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc.
předseda AS LF UP