Zápis ze zasedání Akademického senátu LF UP dne 8. 4. 2003

 

[zpět na úvodní stranu]

 

pozvánka

 

Nepřítomni:

MUDr. Belejová   - omluvena

doc. Dostálová    - omluvena           

M. Dvořáčková    - omluvena

prof. Král               - omluven

P. Krupka              - omluven

T. Lena                  - omluven

MUDr. Marek       - omluven

MUDr. Riegrová  - omluvena

S. Shikoh               - neomluven

 

Hosté:

doc. MUDr. Čestmír Číhalík, CSc.

prof.  MUDr. Miroslav Eber, CSc.

prof. Ing. Jan Hálek, CSc.

doc. MUDr. Miroslav Heřman, Ph.D.

doc. MUDr. Dagmar Koukalová, CSc.

MUDr. Ivana Oborná, Ph.D.

Mgr. Lenka Špirudová

Ing. Jiří Přidal

 

1.      Zahájení, schválení programu, kontrola zápisu z minulého zasedání

 

Předseda senátu přivítal přítomné senátory a hosty.  Upozornil na rozšíření programu o dva body – Hodnocení činnosti LF UP a Návrh rozdělení neinvestičních prostředků ústavům a klinikám na rok 2003. Navržený program byl schválen.

Při kontrole zápisu z minulého zasedání předseda senátu informoval o členství MUDr. Riegrové v pedagogické komisi proděkanky pro záležitosti studia všeobecného lékařství 4 – 6. ročník, studia v angličtině a zahraniční styky. Dále vysvětlil důvody pozdního placení faktur na konci roku 2002, kdy MŠMT neposlalo peníze a nebylo možné tyto faktury platit.

 

2.      Hodnocení činnosti na LF UP

 

Pan děkan podrobně zhodnotil činnost na LF UP v roce 2002. Poukázal na uveřejnění výroční zprávy, která bude k dispozici na webových stránkách UP v nejbližších týdnech.

Následovala diskuse, především o zabezpečení výuky některých oborů (např. infekčních nemocí) z hlediska  personálního a s tím spojené problémy s akreditací. Dále se řešila tíživá ekonomická situace fakulty. Studenty zajímala platnost diplomu z LF UP v zahraničí dnes i po vstupu do EU. Pan děkan sdělil, že diplom z LF UP je akceptován ve všech členských zemích Světové zdravotnické organizace, takto akceptovaný diplom stačí k užívání titulu „MUDr.“, ale neopravňuje k výkonu zdravotnického povolání.

Oficiální výroční zpráva o činnosti a  hospodaření LF UP bude panem děkanem předložena na příštím zasedání AS LF UP dne 3. 6. 2003

 

3.      Rozdělení NIV ústavům a klinikám LF UP

 

Materiál byl senátorům zaslán elektronickou poštou. Pan děkan informoval, že stále ještě není schválený rozpočet, doporučil přednostům ústavům a klinik LF UP, aby zatím čerpali finanční  prostředky do výše 75% loňského limitu.  Předseda ekonomické komise senátu Prof. Lichnovský doporučil senátu navrhované výše dotací pracovištím schválit.

Rozpočet fakulty bude senát schvalovat na příštím zasedání AS LF UP dne 3. 6. 2003.

 

4.      Návrh upraveného nového Statutu LF UP

 

Materiál byl zaslán elektronickou poštou. Předseda legislativní komise senátu doc. Kolář vysvětlil senátorům, že na minulém zasedání senátu byla schválena první verze, která byla následně postoupena dalšímu řízení. K této verzi přišly závažné připomínky od paní rektorky, prorektora Horáka a právního oddělní UP. Legislativní komise AS LF se proto rozhodla znovu návrh projednat. Všechny změny jsou v návrhu zapracovány. Doc. Kolář uvedl, že z původního návrhu byl stažen Organizační řád, který bude samostatnou vnitřní normou fakulty. Dále byl vypuštěn Seznam akreditovaných studijních programů (součást Statutu UP), Akreditované obory pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem a Hlavní směry vědecko-výzkumné činnosti na LF UP.

V pondělí 7. 4. 2003 podal člen LK AS LF UP Ing. Látal návrh nového slibu pro magisterský studijní program Ekonomika a řízení zdravotnictví. Tento návrh byl senátorům zaslán elektronickou poštou, nebyl ale rozeslán týden před zasedáním senátu, jak ukládá Volební a jednací řád AS LF UP. Proto dal MUDr. Zlámal hlasovat, zda senát souhlasí, aby byl návrh nového slibu projednán na tomto zasedání.

Hlasování:

přítomno 27 senátorů

pro: 26                                                proti: 1                                                zdrželi se : 0

 

AS LF UP souhlasil, aby návrh slibu byl zařazen do jednání senátu.

 

Doc. Kolář přečetl senátorům obě verze navrhovaného slibu. Prof. Pazdera navrhl schválit novou stručnější verzi slibu. Bylo navrženo i několik stylistických změn v textu.

Hlasování:

přítomno 27 senátorů

pro: 27                                                proti: 0                                                zdrželi se: 0

 

Usnesení č. 29:          AS LF UP schválil nový návrh slibu pro studijní program Ekonomika a řízení zdravotnictví.

 

Hlasování o návrhu Statutu LF UP:

přítomno 27 senátorů

pro: 27                                                proti: 0                                                zdrželi se: 0

 

Usnesení č. 30:          AS LF UP schválil upravený návrh Statutu LF UP, který bude dále předložen ke schválení Legislativní komisi AS UP.

 

 

14:13 hod. odešel MUDr. Vomáčka

 

5.      Návrh změn ve Volebních a jednacím řádu AS UP

 

Materiál byl zaslán elektronickou poštou. Předseda senátu poukázal na změny ve VJŘ AS UP, zejména na dvoukolové schvalování finančních návrhů. Předseda LK AS LF UP doporučil návrh ke schválení.

Hlasování:

přítomno 26 senátorů

pro: 25                                                proti: 0                                                zdrželi se: 1

 

AS LF UP doporučil schválit návrh změn Volebního a jednacího řádu AS UP.

 

 

6.      Změny ve studijních plánech pro akademický rok 2003/2004

 

Materiál byl zaslán elektronickou poštou. O navrhovaných změnách prerekvizit informovali senátory příslušní proděkani fakulty.

 

AS LF UP bere na vědomí navrhované změny ve studijních plánech pro akademický rok 2003/2004.

 

 

7.      Studentská rubrika

 

D. Jelenová se zeptala, jak bude probíhat zápis do bloků, poznamenala, že elektronický zápis  není dokonalý. Předseda senátu navrhl, aby tato problematika byla projednána v pedagogické komisi a výsledek přednesen na příštím zasedání senátu.

 

8.      Různé  

 

Pan děkan informoval senátory o nákupu nového služebního vozidla pro fakultu.

Prof. Hálek seznámil senát s průběhem jednání kolejní komise. Současná kapacita kolejí je 4639 lůžek, na LF UP bylo podáno celkem 747 žádostí o ubytování, 604 studentů bylo ubytováno. Ti, co nebyli ubytováni mohou podat žádost o odvolání do 18. 4. 2003.

Předseda senátu přečetl senátu dopis, zaslaný Ing. Látalem, ve kterém upozorňuje na nesrovnalost v zápisu ze zasedání AS LF UP dne 18. 2. 2003. V něm bylo uvedeno, že funkční období nových proděkanů je od 1. 2. 2003 do 31. 1. 2006. Ing. Látal se domnívá, že došlo k nedodržení zák. č. 111/1998 Sb., § 27, odst. 2, písm. b), kde se uvádí, že: “Akademický senát fakulty se vyjadřuje zejména k záměru děkana jmenovat nebo odvolat proděkany.“ Vzhledem k tomu, že k seznámení došlo na zasedání AS LF UP dne 18. 2. 2003, mělo jejich jmenování proběhnout až po tomto datu.

MUDr. Zlámal uvedl, že jestliže funkční období proděkanů končilo dne 31. 1. 2003 a zasedání senátu bylo až 18. 2. 2003, zůstala by fakulta na tuto dobu bez vedení. Volba proděkanů je dle zákona zcela v kompetenci děkana fakulty.

 

Příští zasedání senátu se bude konat dne 3. června 2003 ve 13.00 hod. ve velké posluchárně TÚ.

 

 

Zapsala: Iva Suchánková

 

 

MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc., předseda AS LF UP

 

 

Olomouc dne 10. 4. 2003

 

 

[zpět na úvodní stranu]