Zápis ze zasedání Akademického senátu LF UP dne 10. 12. 2002

 

[zpět na úvodní stranu]

 

pozvánka

 

Nepřítomni:

Hosté:

1. Zahájení a schválení programu

Předseda senátu přivítal přítomné senátory a hosty. Program byl beze změn schválen.

 

2. Knihovní řád

Pan děkan informoval senátory o knihovním řádu, který je nutný pro provoz Informačního centra, byl vypracován Mgr. Potomkovou a připomínkován vedením LF UP. Materiál byl senátorům zaslán elektronickou poštou, k tématu nebylo připomínek.


Akademický senát LF UP bere Knihovní řád na vědomí.


3. Úprava Statutu LF UP a VJŘ AS LF UP

Doc. Milan Kolář prezentoval návrh legislativní komise senátu. Elektronickou poštou byly zaslány návrhy znění čl. 36 Řízení o návrhu na jmenování děkanem a čl. 37 Řízení o návrhu odvolání děkana. LK senátu navrhuje vypuštění těchto dvou článků ze Statutu LF UP a zapracování výše uvedených článků do VJŘ AS LF UP. Doc. Kolář požádal senát o pověření LK senátu vypracováním nového návrhu znění Statutu LF UP.

Hlasování o odstranění znění čl. 36 a čl. 37 ze Statutu LF UP:

přítomno: 24 senátorů; pro: 24; proti: 0; zdrželi se: 0


Usnesení č. 22: AS LF UP schválil odstranění znění čl. 36 Řízení o návrhu na jmenování děkanem a čl. 37 Řízení o návrhu na odvolání děkana ze Statutu LF UP.


Hlasování o zařazení znění čl. 36 a čl. 37 do Volebního a jednacího řádu AS LF UP:

přítomno: 24 senátorů; pro: 24; proti: 0; zdrželi se: 0


Usnesení č. 23: AS LF UP schválil zařazení znění Řízení o návrhu na jmenování děkanem a Řízení o návrhu na odvolání děkana do Volebního a jednacího řádu AS LF UP.


Legislativní komise senátu připraví nové znění Statutu LF UP, které bude předloženo na příštím zasedání senátu.

 

4. Přijímací řízení v doktorském studijním programu

Materiál byl zaslán elektronickou poštou. Pan děkan informoval o významu a smyslu postgraduálního studia na fakultě.

K tématu nebylo připomínek ani dotazů.

Hlasování:

přítomno: 24 hlasování; pro: 24; proti: 0; zdrželi se: 0


Usnesení č. 24: AS LF UP schválil návrh přijímacího řízení v doktorském studijním programu.


v 13:45 hod. odešel prof. Pazdera

 

5. Ekonomická situace na LF UP před koncem roku 2002

Na začátku roku vedení LF UP deklarovalo, že předkládá vyrovnaný rozpočet. Ing. Přidal předložil senátu rozbor hospodaření za jedenáct měsíců tohoto roku a komentoval jednotlivé položky nákladů a výnosů. U položky „zahraniční samoplátci“ upozornil na dluh ve výši 6 mil. Kč, který vznikl na kurzovém rozdílu během roku. Další problémová položka jsou „ostatní výnosy“. Probíhala jednání s vedením  FN o příspěvku nemocnice na opravy ústavu mikrobiologie, případně patologie a dále se jednalo o zaplacení zdravotního provozu především ú. patologie a ú. soudního lékařství. Vzhledem k finančním potížím FN nebyla smluvená dojednání realizováno.

Pan děkan podrobně zdůvodnil ekonomické problémy fakulty.

K tématu nebyly dotazy.


Akademický senát LF UP bere na vědomí zprávu o ekonomické situaci LF UP.


ve 14:10 hod. přišel MUDr. Vomáčka

 

6. Stipendijní řád

Materiál byl zaslán elektronickou poštou. Pan děkan informoval o množství finančních prostředků ve stipendijním fondu, který se naplňuje ze školného vybraného od studentů, kteří studují nadstandardní dobu studia. Vedení fakulty jednalo o základních bodech řádu se zástupci studentů senátu.

Následovala diskuse k tématu po níž došlo ke změnám původně předloženého návrhu děkana. O pozměněném návrhu bylo hlasováno s tím, že definitivní podoba Stipendijního řádu LF UP bude předložena na příštím zasedání.

Hlasování:

přítomno: 24 senátorů; pro: 24; proti: 0; zdrželi se: 0


Usnesení č. 25: AS LF schválil návrh Stipendijní řádu LF UP, jehož definitivní podoba bude předložena AS LF UP na příštím zasedání.


 

7. Studentská problematika

MUDr. Riegrová, předsedkyně pedagogické komise senátu, přednesla informativní návrhy na změnu rozvrhu pro 4. a 5. ročník. Upozornila, že PK chtěla ukázat jeden z možných přístupů. Jednání bude na příslušném proděkanovi, který návrh projedná s konkrétními katedrami.

PK senátu předložila návrh nového curricula pro studium všeobecného lékařství a zubního lékařství. Dr. Riegrová navrhla, aby se o změnách jednalo postupně na senátních zasedáních v příštím roce. Dr. Riegrová požádala senátory o zaslání svých připomínek k problematice nového curricula na elektronickou adresu PK (rie@tunw.upol.cz).

15:00 hod. odešli: MUDr. Oborná, doc. Stárek, doc. Fryšák

 

8. Různé

Proděkanka Koukalová seznámila senát se směrnicí Organizace vstupních/výstupních lékařských prohlídek a povinného očkování proti virové hepatitidě B pro studenty LF UP. Materiál byl zaslán elektronickou poštou. Směrnice byla předložena právnímu oddělení RUP, které k ní nemělo připomínek.


AS LF UP bere na vědomí směrnici děkana Organizace vstupních/výstupních lékařských prohlídek a povinného očkování proti virové hepatitidě B pro studenty LF UP.


Předseda senátu upozornil na absenci webových stránek Akademického senátu LF UP, jejichž vytvoření přislíbil v dubnu 2002 student M. Bučko.

 

Příští zasedání senátu se budou konat:

vždy ve 13:00 hod., ve velké posluchárně TÚ

 

MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc.
předseda AS LF UP

 

V Olomouci dne 16. 12. 2002

 

Zapsala: Iva Suchánková

 

[zpět na úvodní stranu]