Zápis ze zasedání Akademického senátu LF UP dne 25. června 2002

[zpět na úvodní stranu]

 

pozvánka

 

Omluveni:         prof.MUDr. Karel Indrák, DrCs.

MUDr. Dagmar Riegrová, CSc.

prof. MUDr. Vlastimil Ščudla, CSc.                               

doc. MUDr. Ivo Stárek, CSc.

prof. MUDr. Ivo Krč, DrSc.

 

Neomluveni:      Vikash Prasad

Ahmed Shahzad Shikoh

 

Hosté:              doc. MUDr. Čestmír Číhalík, CSc.

prof. MUDr. Miroslav Eber, CSc.

prof. Ing. Jan Hálek, CSc.

doc. MUDr. Miroslav Heřman, CSc.

prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.

Ing. Jiří Přidal

 

 

Předseda senátu MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc. přivítal přítomné a navrhl doplnit ohlášený program ještě o volbu delegáta za LF UP do Rady vysokých škol. Senátoři tento návrh přijali.

 

1.       Kontrola zápisu z minulého zasedání

 

Kontrolu zápisu provedl Prof. Mihál, přečetl dodatek k minulému zápisu, který je k dispozici na webových stránkách fakulty.

 

2.       Volba komise pro zvolení kandidáta na děkana pro nové funkční období

 

Předseda senátu informoval senátory, že funkční období děkana končí dne 31. 1. 2003. Ze Statutu LF UP vyplývá, že nejméně tři měsíce před ukončením funkčního období děkana vyhlašuje volební komise termíny volby kandidáta a termíny k podání návrhů kandidáta. Z tohoto důvodu musí senát zvolit šestičlennou komisi (4 akademičtí pracovníci a 2 studenti), která stanoví harmonogram voleb a předseda senátu zajistí shromáždění akademické obce s prezentací kandidátů na funkci děkana.

Senátoři navrhli 6 členů, všichni navržení s kandidaturou souhlasili.

 

Návrhy členů komise:                                        Hlasování:  (přítomno 28 senátorů)

1. doc. Zdeněk Fryšák                                      pro: 27              proti: 0             zdrželi se: 1

2. prof. Vladimír Mihál                                       pro: 26              proti: 0              zdrželi se: 2

3. doc. Milan Kolář                                           pro: 26              proti: 0              zdrželi se: 2

4. prof. Zdeněk Kolář                                         pro: 27              proti: 0              zdrželi se: 1

5. Martin Bučko                                                pro: 27              proti: 0              zdrželi se: 1

6. Hana Študentová                                          pro: 27              proti: 0              zdrželi se: 1     

 

 

Usnesení č. 16:            AS LF UP zvolil komisi pro volbu kandidáta na děkana pro nové funkční období ve složení – doc. Fryšák, prof. Mihál, doc. Kolář, prof. Kolář, M. Bučko a H. Študentová.

 

Komise si zvolí předsedu a navrhne harmonogram volby kandidáta na funkci děkana na svém zasedání po skončení dnešního jednání AS LF UP.

 

 

3.       Informace o Provozním řádu pro Šantavého sál             (materiál zaslán elektronickou poštou)

 

Pan děkan seznámil senátory s konkrétními důvody, které vedly k vypracování nového provozního řádu pro Šantavého sál, který vedení fakulty již schválilo. Upozornil, že všichni členové akademické obce mají přístupová práva do počítačové sítě UP, která často půjčují  nečlenům akademické obce. Sál v tuto dobu funguje nehospodárně, a proto je třeba přistoupit k určitým opatřením, např. identifikace návštěvníků, platby za služby od ostatních návštěvníků. Vedení fakulty chce, aby služby Šantavého sálu byly pro zaměstnance a studenty LF UP i nadále bezplatné.

Jan Václavík navrhl změnit bod 2 tohoto řádu „Studenti LF předloží výkaz o studiu na VŠ“. Požaduje,  aby se studenti prokazovali identifikační kartou studenta, protože index studenti často nenosí u sebe.

Pan děkan poukázal na to, že index je jednoznačný, ale je to otázka k diskusi, je možnost se domluvit na jakékoliv jiné identifikaci návštěvníka.

Studenti vznesli dotaz, co se konkrétně myslí bodem 13 tohoto řádu „Personál studovny je oprávněn monitorovat využití počítačů“.  Pan děkan vysvětlil možnost personálu  zkontrolovat, co konkrétního návštěvník na počítači dělá a případně ho požádat, aby počítač uvolnil pro potřeby ostatních studentů (v souladu se seznamem priorit, bod 11 tohoto řádu). 

Dále studenti požádali o zahájení provozu sálu v 7.00 hod. i dříve. Zaleží ale na pracovní době personálu, pan děkan upozornil na nepřetržitý provoz počítačů v levém respiriu.

Prof. Mihál upozornil na náhradu slov v tomto řádu, slovo „zakázáno“ za slova „není dovoleno“, které již prodiskutovali s Mgr. Potomkovou a tato změna bude do tohoto řádu zapracována.

 

 

Usnesení č. 17:            AS LF UP bere na vědomí informaci o novém Provozním řadu Šantavého sálu.

 

 

4.       Návrh organizace přijímacího řízení pro rok 2003/04      (materiál zaslán elektronickou poštou)

 

Doc. Heřman seznámil senátory s podmínkami přijímacího řízení a s hlavní změnou, která je navrhována pro příští akademický rok. Jedná se o návrh, aby byla část studentů přijata bez přijímací zkoušky a jen na základě dosažených studijních výsledků na střední škole. Pan proděkan podrobně informoval o podmínkách pro přijetí ke studiu bez přijímacích zkoušek.

diskuse k tématu

 

Hlasování o návrhu:

přítomno: 28 senátorů

pro: 22

proti: 4

zdrželi se: 2

 

Usnesení č. 17:            AS LF UP schválil návrh podmínek přijímacího řízení pro akademický rok 2003/2004.

 

 

5.       Zprávy ze zasedání AS UP

 

Prof. Lichnovský přednesl informace ze zasedání Akademického senátu UP, celý zápis je k dispozici na webových stránkách UP.

 

 

6.       Studijní záležitosti

 

MUDr. Belejová si stěžovala na absenci studentů na odpoledních praktických cvičeních farmakologie. Ústav farmakologie  učí průběžně celý semestr, na rozdíl od všech ostatních ústavů a klinik, u nichž výuka probíhá v blocích. Proděkan Heřman doporučil studentům zvolit takový předmět kat. C, který nekoriguje s výukou. Doporučil problém projednat v pedagogické komisi senátu.

 

D. Jelenová poukázala na neúnosné zápisy na blokovou výuku. Doc. Heřman sdělil, že pro budoucí čtvrtý ročník by už zápis měl fungovat přes počítač. Upozornil na problémy s programem Stag, který nemá v současné době všechny funkce, které fakulta požaduje. Pan děkan vysvětlil senátorům konkrétní problémy, které s programem v tuto chvíli jsou.

 

MUDr. Urbánek požádal, zda by nebylo možné zajistit, aby postgraduální studenti byli na kolejích  ubytováváni spolu a ne dohromady se studenty pregraduálními a z ostatních fakult. Předseda senátu slíbil, že na tento problém upozorní na zasedání AS UP.

 

7.       Návrh na schválení zřízení Kardiochirurgické kliniky

 

Pan děkan přednesl senátorům hlavní důvody, které vedou LF UP ke zřízení Kardiochirurgické kliniky

a)       Kardiochirurgické oddělení FN splňuje systémově podmínky,

b)       podpora FN,  rizikový region - konkurenční boj o pacienta mezi ostatními pracovišti, např. Ostrava, Třinec, Zlín,

c)       zájmy LF UP, pregraduální a postgraduální studium, školící pracoviště.

 

Hlasování:

přítomno: 27 senátorů

pro: 27

proti: 0

zdrželi se: 0

 

Usnesení č. 18:                        AS LF UP schválil návrh na zřízení Kardiochirurgické kliniky.

 

 

 

8.       Nový studijní program – dvouleté magisterské studium kineziologie a kinezioterapie

 

Prof. Hálek přečetl rozhodnutí MŠMT o rozšíření akreditace navazujícího magisterského studijního programu rehabilitace o studijní obor Klinická kineziologie a kinezioterapie. Forma studia je presenční, délka studia je 2 roky.

Akademický senát LF UP bere na vědomí návrh nového studijního oboru Klinická kineziologie a kinezioterapie.

 

 

9.       Volba zástupce LF UP do Rady vysokých škol

 

Předseda senátu sdělil, že období zástupců v Rady VŠ je tříleté. Každá fakulta navrhuje svého zástupce a AS vysoké školy ho deleguje do RVŠ. Funkci za LF UP dosud zastává prof. Ing. Jan Hálek, CSc., kterého senát navrhl i pro další funkční období.

Hlasování:

přítomno: 27 senátorů

pro: 26

proti: 0

zdrželi se: 1

 

Usnesení č.19:             AS LF UP schválil navrženého kandidáta prof. Hálka do Rady VŠ.

 

 

10.   Různé

 

Doc. Kolář, předseda legislativní komise AS LF UP referoval o dalším postupu schvalování Volebního a jednacího řádu AS LF UP. JUDr. Antonů shledal především  formální úpravy,  ale poukázal na opětovné zvážení způsobu volby a doplnění, kdo podává návrh vnitřního předpisu. Legislativní komise nedoporučuje dále projednávat. Paní rektorka rovněž doporučila zvážit způsob volby senátorů a poukázala na nutnost opravy  formy hlasovacích lístků. V původním znění bylo, že hlasovací lístek obsahuje kandidáty studentské i kandidáty z řad akademických pracovníků. Nebylo možné zajistit, aby voliči volili pouze kandidáty své skupiny. Budou-li volby oddělené pro studenty a akademické pracovníky, bude pro každou skupinu zvláštní hlasovací lístek. 

 

Předseda senátu se zmínil o ekonomických problémech ve Fakultní nemocnici Olomouc, upozornil, jak výrazně tyto problémy zasáhly do provozu klinických pracovišť, kde pokleslo spektrum nemocných,  čímž se výrazně zhoršila výuková nabídka pro studenty.

Prof. Král informoval o dopise, který poslal řediteli FN, kde vyjadřuje názor na vzniklou situaci. Poukázal  na neinformovanost ze strany vedení FN. Upřesnil, že nezpochybňuje opatření, která ředitelství FN nastolilo, ale chce upozornit na důsledky těchto opatření.

Předseda senátu navrhl senátorům usnesení, kde vyjádří svůj názor na situaci.

 

Hlasování:

přítomno 26 senátorů

pro: 25

proti: 0

zdrželi se: 1

 

Usnesení č. 20:            AS LF UP cítí znepokojení nad vzniklou ekonomickou situací ve Fakultní nemocnici Olomouc, která v delším časovém horizontu může ohrožovat kvalitu výuky studentů LF UP.

 

Prof. Mihál diskutoval o zákoně o reklamě č. 138/2002 Sb., který neumožňuje sponzorování vědeckých kongresů s účastí odborníků a úhradu nákladů na cestovné a ubytování souvisejících s jejich účastí. Vznikají problémy, které snižují zájem akademických pracovníků o účast na vědeckých konferencích.

 

 Po zasedání AS LF UP se sešla zvolená volební komise pro volbu kandidáta na funkci děkana , zvolila svého předsedu, kterým se stal doc. MUDr. Milan Kolář, Ph.D. Komise ustanovila harmonogram průběhu volby kandidáta na funkci děkana, který je přílohou tohoto zápisu.

 

MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc., v. r.

předseda AS LF UP

Zapsala: Iva Suchánková

V Olomouci dne 26. 9. 2002

 

 

[zpět na úvodní stranu]