Zápis ze zasedání Akademického senátu LF UP dne 25. června 2002

[zpět na úvodní stranu]

 

pozvánka

 

Omluveni:

Hosté:


  1. Zahájení a schválení programu

  2. Návrh na změnu Statutu LF UP

  3. Informace pro AS LF UP – Směrnice děkana Studijní, zkušební a organizační řád doktorského studijního programu LF UP

  4. Schválení nového Volebního a jednacího řádu AS LF UP

  5. Studentská problematika

  6. Různé


1. Zahájení a schválení programu

Předseda senátu přivítal přítomné, informoval o abdikaci člena AS LF Ing. Tomáše Látala a představil nového senátora p. Petera Gajdoše, který dle Volebního a jednacího řádu AS LF UP postupuje jako první náhradník v pořadí. Ing. Tomáš Látal zůstává i nadále členem legislativní komise senátu. Program zasedání AS LF UP byl schválen beze změn. Předseda upozornil na chybné znění zápisu ze ze zasedání ASLF dne 14. května 2002, část 5. Legislativní problematika. Byly projednávány stanoviska a názory k některým bodům, důležitým pro tvorbu nového VaJŘ ASLF. Orientační hlasování přítomných k daným otázkám je doporučením LK ASLF k  jejich zapracování do znění VaJŘ. . Předseda AS LF proto navrhuje zrušit usnesení č. 8, 9 a 10 a výsledek hlasování označit jako  doporučení legislativní komisi senátu.

Hlasování o změně usnesení za doporučení: přítomno 25 senátorů; pro: 21; proti: 0; zdrželi se: 3

Usnesení č. 12:
Nové znění odst.5.zápisu ze 14.5.2002-Legislativní problematika-návrh znění nového VaJŘ AS LF UP : Na návrh předsedy legislat.komise ASLF doc Koláře vznikla diskuze počtu studentů a učitelů v ASLF, způsobu volby a termínech zasedání ASLF. Při hlasování většina přítomných doporučila LK ASLF zachování celkového počtu 36 členů (24 akadem.pracovníků, 12 studentů) ASLF, dále doporučila, aby akadem.pracovníci volili akadem.pracovníky a studenti studenty a aby zasedání ASLF zasedal nejméně jednou za 3 měsíce mimo dobu prázdnin.

 

2. Návrh na změnu Statutu LF UP

(materiál byl zaslán elektronickou poštou)

Děkan LF vysvětlil důvody změn kompetencí proděkanů a vzhledem k tomu, že pravomoci proděkanů jsou stanoveny ve Statutu LF UP, je tedy nutné stávající Statut změnit.

Návrh nového  znění Statutu Lékařské fakulty UP v Olomouci :

Článek 6
Proděkani
(2) Na fakultě jsou proděkani pro záležitosti

  1. studia všeobecného lékařství 1. – 3. ročníku a doktorského studia,       

  2. studia všeobecného lékařství 4. – 6. ročníku a studia v angličtině,

  3. studia stomatologie, léčebné rehabilitace a fyzioterapie,

  4. organizační, bakalářských studií ošetřovatelství a porodní asistentka a magisterských studií všeobecná sestra a management zdravotnictví,

  5. vědy a výzkumu.

Hlasování: přítomno 25 senátorů; pro: 25; proti: 0; zdržel se: 0

Usnesení č. 13:
AS LF UP schválil změnu Statutu LF UP, čl. 6, Proděkani, odst. 2.

 

3. Informace pro AS LF UP – Směrnice děkana Studijní, zkušební a organizační řád doktorského studijního programu LF UP.

(materiál byl zaslán elektronickou poštou)

MUDr. Belejová požádala pana děkana o upřesnění termínů obsažených v čl. 4, odst. 2 a 9 této směrnice a   upozornila na chybějící slovo „přerušení“ v článku 8, odst. 6 řádu -  „….do pěti dnů po ukončení přerušení studia….“ Prof. Indrák citoval  znění čl. 6 odst. 4 a upozornil na nepřesnou formulaci článku, uvedl,  že na mnoha úkolech se podílí tým pracovníků a to, že student vykonal práci samostatně může být v některých případech zneužito. Domnívá se, že by v disertační práci měl být vyjádřen podíl práce studenta, kterou sám vykonal.

Usnesení č. 14:
AS LF UP bere na vědomí směrnici děkana č. 3/2002 Studijní, zkušební a organizační řád doktorského studijního programu LF UP.

 

4. Schválení nového Volebního a jednacího řádu AS LF UP

Předseda legislativní komise senátu doc. Kolář uvedl, že od rozeslaní poslední verze řádu nepřišly žádné připomínky a tudíž je řád připraven ke schválení. MUDr. Zlámal upozornil, že bude vhodnější ponechat zatím články VaJŘ o volbě kandidáta na funkci děkana a jeho odvolání ve Statutu LF, aby v případě průtahů se schvalováním VaJŘ ASLF na univerzitních orgánech nevznikly organizační a legislativní potíže při podzimní volbě kandidáta na děkana. Po ukončení volby je možnost uvedené články do VaJŘ ASLF event.přesunout.

K návrhu poslední verze VaJŘ ASLF nebylo diskuze.

Hlasování: přítomno 27 senátorů; pro: 24; proti: 1; zdrželi se: 2

Usnesení č. 15:
AS LF UP přijal návrh Volebního a jednacího řádu AS LF UP, řád bude předložen ke schválení legislativní komisi Akademického senátu UP

 

5. Studentská problematika

Sl. Jelenová požádala senátory o návrhy, jak zajistit větší účast na konferenci SVOČ. Především se domnívá, že by bylo dobré pozvat „SVOČkaře“ i z ostatních fakult, dále upozornila na pozdní termín (28. – 29. 5. 02) na pořádání konference. Na příští rok navrhla termín 14. května, kdy je rektorské volno – Sportovní den UP.

Děkan LF upozornil, že rektorka UP uděluje volno účelově a proto není možné toto rozhodnutí měnit.

Prof. Lichnovský uvedl, že děkan  může z tohoto důvodu udělit děkanské volno. Prof. Kolář vyjádřil přesvědčení, že největší účast na konferenci bývá v měsíci dubnu. Prof. Krč vznesl dotaz, zda by nebylo možné dát za účast na konferenci jeden kredit. Po diskusi doporučil senát projednat tuto problematiku v pedagogické komisi senátu.

 

6. Různé

Studenti požádali o prodloužení doby přístupu do počítačové učebny u studovny v levém respiriu TÚ. Vedení LF UP tuto situaci prověří.

Sl. Jelenová se zeptala, jak bude probíhat elektronický zápis do 6. ročníku. Proděkan Heřman vysvětlil senátorům, že elektronické předzápisy se týkají pouze prvních tří ročníků.

Reálný předpoklad příštího zasedání senátu je 24. září 2002 ve 13.00 hod. ve velké posluchárně TÚ.

 

MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc., v.r.
předseda AS LF UP.

 

zapsala: Iva Suchánková
E-mail: suchanko@tunw.upol.cz

Olomouc dne 26. června 2002

Věc:   Konference studentské vědecké činnosti, otázka zvýšení účasti

(dodatek do zápisu ze zasedání AS  LF UP 25.6.2002 – vyjádření pedagogické komise a organizátorů Konference studentské vědecké činnosti)

Návrhy:

[zpět na úvodní stranu]