Zápis ze zasedání Akademického senátu LF UP ze dne 2. dubna 2002

 

[zpět na úvodní stranu]

 

pozvánka

 

Přítomno: 30 senátorů

 

Omluveni:
doc. MUDr. Zdeněk Fryšák, CSc.

doc. MUDr. Milan Kolář, Ph.D.

 

Hosté:
prof. MUDr. PhDr. Jana Mačáková, CSc.

doc. MUDr. Čestmír Číhalík, CSc.

prof. MUDr. Miroslav Eber, CSc.

doc. Ing. Jan Hálek, CSc.

doc. MUDr. Miroslav Heřman, Ph.D.

prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.

Ing. Jiří Přidal

  1. Zahájení a schválení programu

  2.  

    Předseda AS LF UP zahájil jednání a konstatoval, že senát je usnášeníschopný. Přivítal přítomné hosty na zasedání a poté senátoři schválili navržený program jednání.

     

  3. Výroční zpráva děkana LF UP

  4.  

    Děkan LF UP seznámil senátory s Výroční zprávou Lékařské fakulty UP za rok 2001. Informoval zejména o studijní, pedagogické, vědecko-výzkumné, grantové a publikační činnosti, dále např. o mezinárodních aktivitách fakulty, spolupráci s FN Olomouc a dostavbě TÚ. Předseda AS LF UP po krátké diskusi požádal senátory o hlasování o výroční zprávě:

    Hlasování:

    přítomno: 30 senátorů

    pro: 29 proti: 0 zdržel se: 1

     

    Usnesení č. 2: AS LF UP schválil Výroční zprávu o činnosti LF UP za rok 2001.

     

  5. Rozpočet LF UP na rok 2002

  6.  

    Děkan LF UP předložil senátu ke schválení Plán nákladů a výnosů na rok 2002 a Návrh na rozdělení NIV ústavům a klinikám pro rok 2002 (materiály byly zaslány písemně spolu s pozvánkou). Prof. Lichnovský sdělil stanovisko ekonomické komise, která se konala 21. března 2002. EK doporučila předložený rozpočet fakulty schválit. Rektorka UP informovala senát o napjaté finanční situaci celé UP a o způsobu dělení dotace mezi jednotlivé součásti UP. Univerzita pro letošní rok získala finanční prostředky, které znamenají navýšení pro provoz UP. Rozdělení těchto prostředků vycházelo z počtu studentů a koeficientů náročnosti na příslušných studijních programech. Upozornila rovněž na zvýšení počtu studentů v bakalářských a navazujících magisterských studijních programech, které mají nižší koeficient náročnosti než program Všeobecné lékařství a Stomatologie.

    V následné diskusi na dotaz MUDr. Oborné, jak tuto tíživou finanční situaci řeší jiné fakulty, které nemají zahraniční samoplátce paní rektorka sdělila, že situace jednotlivých fakult je řešena individuálně, např. formou hrazených kurzů v rámci tzv. celoživotního vzdělávání.

    Prof. Lichnovský vznesl dotaz, podle jakého kritéria se bude rozdělovat dotace na rozvojové programy pro UP. Paní rektorka uvedla, že částka nebyla dělena normativně, dvě nejvyšší částky budou použity v programu zabezpečení tzv. energetických auditů, posílení PC sítě a na pomoc handicapovaným studentům.

    Hlasování:

    Přítomno: 29 senátorů

    pro: 28 proti: 0 zdržel se: 1

     

    Usnesení č. 3: AS LF UP schválil Plán nákladů a výnosů na rok 2002 a Návrh na rozdělení NIV ústavům a klinikám pro rok 2002.

     

  7. Aktualizace Dlouhodobého záměru LF UP pro rok 2003

  8.  

    Děkan LF UP informoval senátory o aktualizaci Dlouhodobého záměru LF UP pro rok 2003, viz. příloha. Vzhledem k tomu, že výše uvedený materiál nebyl senátorům zaslán v dostatečném časovém předstihu, dal předseda senátu hlasovat, zda bude AS LF UP návrh projednávat ihned nebo až na příštím zasedání.

    Hlasování:

    přítomno: 29 senátorů

    pro: 26 proti: 1 zdrželi se: 2

    AS LF UP schválil návrh projednání aktualizace Dlouhodobého záměru LF UP pro rok 2003 na tomto (úterý 2. dubna 2002) zasedání.

     

    Hlasování:

    přítomno: 29 senátorů

    pro: 27 proti: 0 zdrželi se: 2

     

    Usnesení č. 4: AS LF UP schválil aktualizaci Dlouhodobého záměru LF UP pro rok 2003.

     

  9. Volby do AS UP

  10.  

    Sl. Daniela Jelenová oznámila, že dle usnesení AS UP termín konání voleb do AS UP bude v týdnu od 15. dubna 2002. Volby musí probíhat ve dvou a nejvýše ve čtyřech bezprostředně po sobě následujících pracovních dnech a nejméně v průběhu čtyř hodin bez přerušení. Kolegium předsedy AS LF UP navrhuje termíny: 15. - 16. dubna, v případě nedosažení 15% účasti 22. –23. dubna, případně 29. – 30. dubna 2002. Ing. Látal upozornil, že jestliže předseda senátu nedostal z děkanátu seznamy studentů a akademických pracovníku, nebyl tím splněn článek 4, Seznamy voličů, odst. 1 Volebního a jednacího řádu AS UP a též nebyl dodržen čl. 1, Vyhlášení voleb, odst. 3, který ukládá fakultě povinnost zveřejnit na úřední desce termín a konkrétní místo konání voleb nejpozději 21 dnů před prvním volebním dnem.

    Zástupce legislativní komise MUDr. Marek sdělil, že Volební a jednací řád AS UP je platný vnitřní předpis a že výše jmenované body skutečně nebyly dodrženy.

     

    Hlasován o termínu voleb: 18. – 19. dubna 2002

    přítomno: 28 senátorů

    pro: 24 proti: 1 zdrželi se: 3

     

    hlasování o opakování voleb v navržených dnech 22. – 23. dubna 2002

    pro: 25 proti: 0 zdrželi se: 3

     

    hlasování o opakování voleb v navržených dnech 29. – 30. dubna 2002

    pro: 27 proti: 0 zdrželi se: 1

     

    Předsedkyně volební komise jmenovala další členy volební komise a svého zástupce.

     

    Hlasování o souhlasu AS LF UP, aby členy dílčí volební komise byli: MUDr. Belejová a Tomáš Lena.

    přítomno 28 senátorů

    pro: 26 proti: 0 zdrželi se: 2

    AS LF UP souhlasí s navrženými členy dílčí volební komise.

    Hlasování o zástupci předsedy, navržen MUDr. Marek:

    přítomno: 28 senátorů

    pro: 27 proti: 0 zdrželi se: 1

    AS LF UP souhlasí s navrženým zástupcem předsedkyně volební komise.

     

    Složení dílčí volební komise:

    Daniela Jelenová – předsedkyně

    MUDr. Oldřich Marek – zástupce

    MUDr. Marie Belejová

    Tomáš Lena

     

    Usnesení č. 5: AS LF UP schválil termín voleb do AS UP, tj. 18. - 19. dubna 2002, pokud se voleb ve stanoveném termínu zúčastní méně než 15% oprávněných voličů, bude se opakovaná volba konat ve dnech 22. – 23. dubna 2002, popřípadě 29. – 30. dubna 2002. Volby se budou konat ve výše uvedených termínech v době od 11:00 do 15:00 hod. v levém respiriu TÚ LF UP.

     

  11. Podmínky přijetí uchazečů ke studiu LF UP

  12.  

    Proděkan Heřman seznámil senátory se změnami v přijímacím řízení (materiály byly písemně rozeslány spolu s pozvánkou). Na každý studijní program je letos podávána samostatná přihláška ke studiu, v minulých letech byla jedna společná přihláška na obor Stomatologie i Všeobecné lékařství. Pro akademický rok 2002/2003 byly otevřeny dva nové studijní programy, bakalářský studijní program Ošetřovatelství, studijní obor Porodní asistentka, a navazující magisterský studijní program Specializace ve zdravotnictví, studijní obor Všeobecná sestra.

    Po krátké diskusi se AS LF UP dohodl, že v materiálech pro uchazeče o studium navazujícího studijního programu oboru Management zdravotnictví bude uvedena věta: „Studium tohoto programu je určeno především pro zájemce s předchozím vzděláním v ošetřovatelských procesech, tzn. v bakalářském studiu na lékařských a zdravotně sociálních fakultách.“

     

    Hlasování:

    přítomno: 25 senátorů

    pro: 25 proti: 0 zdrželi se: 0

     

    Usnesení č. 6: AS LF UP schválil podmínky pro přijetí ke studiu ve studijních programech na LF UP.

     

     

  13. Zpráva o anketě k návrhu nového Volebního a jednacího řádu AS LF UP

  14.  

    MUDr. Marek informoval o výsledku ankety, která byla senátorům rozeslána. LK se vrátilo pouze 55% anketních lístků. LK se rozhodla na základě těchto podkladů vypracovat a v nejbližších dnech rozeslat senátorům první návrh Volebního a jednacího řádu AS LF UP. Do 21. června 2002 pak senátoři doručí LK své připomínky, aby je LK mohla zvážit event. zapracovat do znění VaJŘ. VaJŘ pak bude projednáván s největší pravděpodobností na zářijovém zasedání AS LF UP. Předseda senátu vyjádřil politování nad nízkou návratností anketních lístků. Prof. Indrák uvedl, že anketu rozeslanou e-mailem nedostal a navrhl, aby byla anketa zopakována. V bohaté diskusi na téma „elektronická pošta“ a její spolehlivost zejména ve FN se nedošlo k žádným konkrétním závěrům, jakou formou budou senátoři pro příště informováni. Bude nutno zvážit, zda senátorům z klinik FN nebude lepší zasílat informace běžnou poštou.

  15. Různé

Předseda senátu informoval o nabídce Martina Bučka, který reagoval na výzvu z předchozího zasedání AS LF UP a je ochoten se podílet na tvorbě prezentace AS LF UP na webových stránkách fakulty.

Příští zasedání AS LF UP se bude konat dne 14. května ve 13:00 hod. ve velké posluchárně TÚ.

MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc., v.r.

předseda AS LF UP.

 

Olomouc dne 4. dubna 2002

Zapsala: Iva Suchánková

 

[zpět na úvodní stranu]