Zápis ze zasedání Akademického senátu LF UP

dne 19. února 2002

 

[zpět na úvodní stranu]

 

příloha č. 1     příloha č. 2     pozvánka

 

Přítomno: 32 senátorů

 

Omluveni:

MUDr. Marie Belejová

prof. MUDr. Vladimír Král, CSc.

 

Neomluveni:

Vikash Prasad

Ahmed Shahzad Shikoh

 

Hosté:

doc. MUDr. Čestmír Číhalík, CSc.

doc. Ing. Jan Hálek, CSc.

doc. MUDr. Miroslav Heřman, CSc.

prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.

Ing. Jiří Přidal

  1. Zahájení a schválení programu

  2.  

    Předseda AS LF UP MUDr. Zdeněk Zlámal přivítal všechny přítomné a navrhl změny ohlášeného programu a to: bod č. 5 zrušit, protože ještě nedošlo k rozdělení dotace. V legislativní rubrice přidat návrh na změnu přílohy Statutu LF UP, projednanou na zasedání AS LF dne 23. 10. 2001. Ing. Tomáš Látal navrhl projednat neplatnost volby ekonomické komise AS LF UP. Další připomínky nebyly vzneseny a navržený program byl v hlasování schválen.

     

  3. Pedagogická problematika – změny studijních programů

  4.  

    Předsedkyně pedagogické komise MUDr. Riegrová, CSc. přednesla navrhované změny ve studijních programech. Změny byly projednány na zasedání pedagogické komise AS LF UP, která měla připomínky k charakteru studijních programů. Po krátké diskusi, kdy byly diskutovány i problémy netýkající se navrhovaných změn, nebylo vážnějších připomínek k dané problematice.

    AS LF vzal na vědomí návrhy změn ve studijních programech s připomínkami, které jsou vyjádřeny červeně v příloze č. 1 tohoto zápisu.

     

  5. Legislativní problematika – návrhy na změny znění Volebního a jednacího řádu AS LF UP.

  6.  

    Předseda AS LF UP informoval senátory o nedostatcích Volebního a jednacího řádu AS LF UP, které vyšly najevo při volbách do AS LF UP na konci minulého roku. V této souvislosti předseda senátu požádal již před zasedáním legislativní komisi AS LF UP, aby připravila návrh na novelizaci, případně nové znění předpisu. Předseda legislativní komise doc. Milan Kolář, Ph.D. vyjádřil názor, že legislativní komise považuje za správné, vypracovat nové znění předpisu. Ing. Tomáš Látal prezentoval a komentoval návrhy změn znění nového Volebního a jednacího řádu AS LF UP, které senátoři obdrželi před zasedáním. V bohaté diskusi nebylo možné získat jednoznačná stanoviska a bylo proto na doporučení MUDr. Karla Urbánka, Ph.D. , které podpořili i další senátoři, dohodnuto, aby byly stanoveny základní okruhy problémů (způsob volby, poměr studentů + učitelů a celkový počet senátorů atd.). Ty budou řešeny v dotazníkové akci Kolegia předsedy AS LF UP. Kolegium předsedy AS LF UP se sejde dne 4. března 2002 ve 13:00 hod. (sekretariát I. chirurgické kliniky) a připraví soubor otázek, který rozešle senátorům. Jejich odpovědi potom zpracuje jako podklady pro další práci legislativní komise, která poté připraví nové znění Volebního a jednacího řádu AS LF UP.

     

     

  7. Změna přílohy Statutu LF UP

  8.  

    Předseda senátu předložil AS LF UP návrh na změnu ve Statutu LF UP v souvislosti a s rozhodnutím MŠMT o prodloužení akreditace stávajícím doktorským studijním programům. V rámci programu Všeobecné lékařství byly nově akreditovány obory Otorinolaryngologie a Chirurgie hlavy a krku a Sociální lékařství (výuka probíhá paralelně i v anglickém jazyce).

    viz. příloha č. 2

    Hlasování:

    Přítomno: 32 senátorů

    pro: 31 hlasů proti: 0 zdržel se: 1

    Usnesení č. 1: AS LF schvaluje návrh na vytvoření přílohy Statutu LF UP s novým seznamem oborů v doktorském studijním programu.

     

     

  9. Systemizace na LF UP

  10.  

    Doc. Ing. Jan Hálek, CSc. na prezentovaných tabulkách názorně seznámil senátory o probíhající systemizaci na LF UP. Tabulky budou rozesílány všem přednostům ústavů a klinik a jsou k dispozici u p. proděkana Hálka.

     

     

  11. Studentská rubrika

  12.  

    Zástupci studentů požádali o rozesílání pozvánek na zasedání AS LF UP všem studentům LF UP elektronickou formou. Bude zajišťovat sl. Suchánková, DLF UP.

     

  13. Různé

  14.  

    Předseda AS LF UP navrhl termíny příštího zasedání AS LF UP: dne 2. dubna 2002 a 14. května 2002 ve 13:00 hod. Ing. Tomáš Látal navrhl změnu doby zasedání senátu, a to na 15:30 hod., po skončení řádné pracovní doby, aby se jednání mohli zúčastnit jak učitelé, tak studenti.

     

    Hlasování o dnech zasedání:

    Přítomno: 26 senátorů

    pro: 25 proti: 1 zdržel se: 0

    návrh schválen

     

     

    Návrh změny doby zasedání senátu ve výše uvedené termíny na 15:30 hod.

    Hlasování:

    Přítomno: 26 senátorů

    pro: 7 proti: 18 zdržel se: 1

    návrh zamítnut

     

    Příští zasedání AS LF UP se bude konat: 2. dubna 2002 a 14. května 2002 ve 13:00 hod. ve velké posluchárně TÚ.

     

  15. Neplatnost volby ekonomické komise

Ing. Tomáš Látal upozornil senátory, že na minulém zasedání senátu nebyla platně zvolená ekonomická komise AS LF UP. Byl dohodnut systém hlasování, kdy měl každý člen AS LF UP k dispozici 3 kladné hlasy pro 3 jednotlivé členy komisí. Tato podmínka nebyla dodržena, protože dle zápisu bylo odevzdáno 103 kladných hlasů, což je o 4 hlasy více, než je celkový možný počet, vzhledem k počtu přítomných členů senátu (3 x 33 = 99). Ing. Tomáš Látal proto požádal, aby volba byla prohlášena za neplatnou a ekonomická komise včetně jejího předsedy byla znovu zvolena. Senát uznal neplatnost volby a předseda senátu navrhl, aby navržení kandidáti zůstali a hlasovalo se aklamací 4 x pozitivně pro všechny 4 kandidáty. Tři z nich, kteří dostanou nejvyšší počet hlasů, se stávají členy ekonomické komise AS LF UP. Senát tento návrh schválil.

 

Hlasování:

Přítomno: 26 senátorů

1) prof. MUDr. Václav Lichnovský, DrSc.

pro: 23 proti: 0 zdrželi se: 3

2) Slavomír Potičný

pro: 22 proti: 0 zdrželi se: 4

3) prof. MUDr. Zdeněk Kolář, CSc.

pro: 16 proti: 0 zdrželi se:10

4) doc. MUDr. Zdeněk Fryšák, CSc.

pro: 14 proti: 0 zdrželi se:12

Prof. MUDr. Václav Lichnovský, DrSc., Slavomír Potičný, prof. MUDr. Zdeněk Kolář, CSc. byli zvoleni do ekonomické komise AS LF UP.

V Olomouci dne 21. února 2002

 

zapsala: Iva Suchánková

E-mail: suchanko@tunw.upol.cz 

 

MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc., v. r.

předseda AS LF UP

 

příloha č. 1     příloha č. 2     pozvánka

 

[zpět na úvodní stranu]