Zápis ze zasedání Akademického senátu LF UP ze dne 11. 4. 2001

Přítomno: 33 senátorů.

Omluveni: prof. MUDr. H. Vaverková, CSc.

Neomluveni: P. Jadviščoková, M. Flekač

Hosté:

 

1) Zahájení a schválení programu.
(předseda AS LF MUDr. Z. Zlámal, CSc.)

Předseda AS LF zahájil zasedání a přivítal přítomné. V úvodu jednání upozornil, že z důvodu nepřítomnosti doc. Hálka neproběhne konkrétní jednání k bodu č. 5 - Návrh nové systemizace. Předseda AS LF navrhl, aby připomínky byly sepsány a adresovány vedení LF. K minulému zápisu ze zasedání AS LF upozornil pan děkan na chybnou citaci “premiové” stipendium, správný název zní “prospěchové stipendium”. Dále připomněl, že bylo opomenuto zapsat v návrhu na prospěch. stipendium limit při prospěchu do průměru 1,2. Zápis z minulého zasedání bude ve smyslu připomínek opraven. Poté byl schválen a zahájen program zasedání AS LF.

2) Zpráva o činnosti a hospodaření LF UP za rok 2000.
(děkan LF doc. MUDr. Č. Číhalík, CSc.)

Pan děkan informoval v souhrnné zprávě o činnosti a hospodaření LF UP za rok 2000. Vedení LF bylo pro toto funkční období rozšířeno o funkci koordinátora zahraničních styků (MUDr. Oborná) a funkci koordinátora organizace agendy související s rozvojem výuky v anglickém jazyce. Kolegium děkana bylo rozšířeno o zástupce výuky bakalářských oborů, zastoupení zde má i FN (ředitel doc. Rýznar).

V akademickém roce 2000/2001 prošly akreditací na LF magisterské studijní programy Všeobecné lékařství v českém a anglickém jazyce, Stomatologie a nově otevřený magisterský program Management ve zdravotnictví v kombinované formě. Z bakalářských oborů pak Ošetřovatelství v prezenční i kombinované formě a dále program Léčební rehabilitace a fyzioterapie. V minulém roce získala LF UP jako první v ČR kladné vyjádření MZd ČR k žádosti o povolení k výkonu povolání pro absolventy výše uvedených programů dle zákona č. 111/1998 Sb. Současně podány podklady pro cyklickou reakreditaci těchto uvedených bakalářských programů. V souladu se záměrem MŠMT ČR o restrukturalizaci systému vysokoškolského vzdělávání připravila LF podklady k akreditaci pro otevření navazující magisterské studijní programy ošetřovatelství a program kyneziologie a kynezioterapie a bakalářský studijní program Porodní asistentka. Získána akreditace pro výuku doktorských studijních oborů v anglickém jazyce. Ve všech stud. programech byl uveden do praxe kreditový systém. Vnitřní evaluace již zavedena plošně, na všech pracovištích. První výsledky lze očekávat na konci akademického roku.

Pan děkan upozornil na problém získávání nových studentů v anglickém programu, LF v současnosti nemá žádnou agenturu, a proto je nucena zcela přehodnotit systém propagace. Byla zpracována nová propagační brožura, chystají se nové internetové stránky, filmový propagační šot o studiu na naší fakultě. LF se snaží o navázání nových kontaktů v USA, v dalších zemích Evropy, Asie i Afriky.

Minulý rok nebyl bohatý na úspěšná habilitační a profesor. řízení. Úspěšná byla obhajoba 4 habilitací, 1 prof. řízení zastaveno. V postgraduálním programu bylo úspěšně zakončeno 8 doktorských řízení s titulem Ph.D., dokončena 4 kandidátská řízení s titulem CSc.

Dále pan děkan informoval o zvýšené grantové činnosti na LF, celkem bylo řešeno 56 grantů u 11 grantových agentur, v celkové hodnotě přesahující 40 mil. Kč. Vedení LF se rozhodlo uvolnit z rozpočtu pro příští rok částku 1. mil. Kč na podporu vnitřních grantů.

Zahraniční vztahy fakulty – podepsáno 10 institucionálních smluv v rámci programu SOCRATES s lékařskými fakultami v zemích EU.

Pan děkan upozornil na havarijní stav budovy TÚ, která neodkladně vyžaduje generální rekonstrukci. S touto rekonstrukcí chce vedení LF spojit i její dostavbu, aby byl vyřešen kritický nedostatek výukových prostor, tj. problém výdejny stravy, vybudování vlastní víceúčelové auly a nový prostor pro děkanát LF. Tyto plány byly zařazeny do dlouhodobého záměru UP s tím, že v roce 2002 bude zpracována projektová dokumentace a proběhnou všechna administrativní řízení tak, aby v roce 2003, za předpokladu uvolnění financí z MŠMT ČR, mohlo být započato s výstavbou.

V dalším podal děkan LF přehled konkrétního hospodaření, příjmy a výdaje LF v roce 2000.

K přednesené zprávě nebylo připomínek ani dotazů.

Hlasování – schválení Zprávy o činnosti a hospodaření LF UP za rok 2000

Usnesení č.18: AS LF přijal Zprávu o činnosti a hospodaření LF UP za rok 2000.

3) Návrh rozpočtu LF UP na rok 2001.
(děkan doc. MUDr. Č. Číhalík, CSc.)

Pan děkan přednesl Návrh rozpočtu LF UP pro rok 2001 viz. příloha č. 1.

Doc. Číhalík zdůraznil, že LF je finančně závislá na příjmu fin. prostředků od studentů studujících v anglickém programu. Informoval o jednáních, které vede LF ohledně hledání nových studentů. Kapacitní možnosti nám dovolují otevřít 2 skupiny po 18 studentech. Je v jednání několik smluv, LF podepsala smlouvu z jihokorejskou agenturou, v červnu proběhne přijímací řízeni v Soulu. Definitivní počet nových studentů bude znám v měsíci září t. r. a v té době bude také známa celková výše financí, které bude mít LF pro letošní rok k dispozici.

Hlasování:

Usnesení č. 19: AS LF schválil Návrh rozpočtu LF UP na rok 2001.

4) Informace o neinvest. příspěvcích na provoz ústavů a klinik na rok 2001.
(děkan doc. MUDr. Čestmír Číhalík, CSc.)

Senátu byl předložen návrh čerpání finančních prostředků pro ústavy a kliniky na provoz v r.2001 ve výši 80% loňských příjmů do doby, než vedení LF a ekonomická komise AS LF předloží konkrétní rozpočet pro jednotlivá pracoviště.Tento rozpočet v definitivních číslech dnes není k dispozici.

5) Návrh nové systemizace na LF UP
(proděkan doc. Ing. J. Hálek, CSc. – nepřítomen pro jiné prac.povinnosti)

MUDr. Zlámal upozornil, že AS LF nemá povinnost tento návrh schvalovat nebo se k němu vyjadřovat hlasováním, vše je v  kompetenci vedení LF, ale je samozřejmě možné názory a připomínky vedení LF předložit.

Pan děkan upozornil na konkrétní chybu, kterou systém má, a to, že postgraduální student – distanční formy – má koeficient nepoměrně vysoký, takže pracoviště si díky nadhodnocenému číslu relativně značně polepší v hodnocení.

6) Návrh na prospěchové stipendium studentů LF UP
(MUDr. Z. Zlámal, CSc.)

Předseda AS LF navrhl revokovat návrh z minulého zasedání, kdy po nedorozumění nebyl schválen Návrh na prospěchové stipendium studentům LF UP.

Návrh: Cílové prospěchové stipendium udílet ve výši 500,- Kč za semestr řádného studia v magisterském a bakalářském programu při prospěchovém průměru 1,0 a v poloviční sazbě tj. 250,- Kč při prospěchovém průměru 1,2. Po ukončení studia magisterského programu při průměru 1,0 je to 6.000,- Kč, bakalářského programu 3.000,- Kč, při průměru 1,2 - magisterské studium 3.000,- Kč, bakalářské studium 1.500,- Kč.

Hlasování:

Usnesení č. 20: AS LF schválil Návrh na vyplácení cílového prospěchového stipendia studentům LF UP dle uvedených podmínek.

7. Návrh na změnu náplně předmětu Klinické anatomie hlavy a krku pro studium stomatologie.
(proděkan prof. MUDr. M. Eber, CSc.)

Pan proděkan upozornil, že se nejedná o změnu náplně předmětu Klinické anatomie hlavy a krku ve 3. ročníku stomatologického směru, ale o změnu způsobu výuky. Současný stav je 15 hodin přednášek a 15 hodin prakt. cvičení. Nový návrh je zrušit přednášky a prakt. cvičení a nahradit je povinnými semináři v rozsahu 15 hodin. Počet kreditů zůstane stejný, tj. 2.

AS LF bere tuto změnu na vědomí.

8) Návrh na nový předmět kategorie C: Kurz invazivní a intervenční kardiologie.
(proděkan doc. MUDr. M. Heřman, Ph.D.)

Pan proděkan předložil senátu materiál o zařazení nového předmětu, viz. příloha č. 3 K návrhu nebylo žádných připomínek.

AS bere na vědomí zařazení nového předmětu kategorie C:

Proděkan dále upozornil na neustálé vyvíjení se a rozvoj oborů, především imunologie a genetiky, které v dnešní době prakticky zasahují do všech oborů medicíny. Navrhuje proto posílit výuku těchto oborů přidáním hodin imunologie a výuku genetiky přesunout do kategorie A.

Vzhledem k nejasné charakteristice navrhovaného nového předmětu kategorie A, předseda AS LF doporučil návrh k projednání pedagogické komisi AS LF, která předloží svůj názor na příští zasedání AS. Tento návrh zatím nebyl schválen VR LF.

9) Studentská rubrika.

Studenti LF požádali o uveřejnění přednášek na webových stránkách LF UP. I tento návrh byl doporučen předsedou AS k projednání v pedagogické komisi AS a potom s vedením LF.

10. Různé.

Tajemník LF UP, ing. Přidal požádal AS LF o zrušení usnesení AS LF č. 14/95 o systemizaci. MUDr. Zlámal vyjádřil názor, že toto usnesení bylo zrušeno přijetím nového zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb., ve kterém tato kompetence není AS příslušná.

Přílohy:

MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc
Předseda AS LF . v.r.

V Olomouci dne 14.dubna 2001.

Příloha č. 1

Návrh rozpočtu LF UP na rok 2001

Náklady v tis. Kč

Náklady celkem 146.080

Výnosy celkem 146.080

Příloha č. 2

Zpráva o výsledku hospodaření LF UP za rok 2000.

Akademický senát UP na svém zasedání dne 10. 5. 2000 schválil na základě návrhu rektorky pro LF následující ukazatele rozpočtu takto:

V průběhu roku došlo v důsledku osmi rozpočtových úprav k navýšení ukazatelů o více než 6 mil. Kč:

Akademický senát Lékařské fakulty UP na svém zasedání dne 23. 5. 2000 schválil v souladu s vysokoškolským zákonem a Statutem UP vyrovnaný rozpočet LF UP. Hospodářský výsledek na konci roku činil 11.597,- Kč. Vyrovnaný rozpočet LF udržela za cenu úsporných opatření na straně nákladů a na straně výnosů příjmy od studentů v anglickém programu a ostatními výnosy. Podrobnější výsledky hospodaření vypracuje rektorát UP za jednotlivé součásti UP i UP jako celek a tyto budou předloženy ke schválení AS UP.

Příloha č. 3

I. interní klinika

NOVĚ - předmět kategorie "C: Kurz invazivní a intervenční kardiologie