Zápis ze zasedání Akademického senátu LF UP ze dne 13. 2. 2001



Přítomni: 27 senátorů

Omluveni:

Neomluveni:

Hosté:

 

1) #9; Zahájení a schválení programu

Předseda ASLF MUDr. Zlámal přivítal všechny přítomné a navrhl doplnit ohlášený program o další dva body a to : 1. Informaci o přijímacím řízení na LF UP pro rok 2001 (doc. Koukalová) a 2. Návrh organizačních změn na Ústavu patologie (děkan doc. Číhalík). Další návrh k programu již nebyl a hlasováním byl navržený program schválen.

2) #9; Schválení nové výuky v kategorii "C"
(proděkani LF)

Proděkani LF předložili návrh na schválení nových výukových předmětů v kat. “C” ( jejichž podklady obdrželi všichni senátoři před zasedáním). K problematice výuky C se vyjádřil prof. Lichnovský, který sdělil, že medici si tyto předměty bohužel nevybírají podle zájmu, ale podle počtu kreditů. Na to reagoval doc. Číhalík, který vyzvedl význam předmětů kategorie “C”. Hlasování AS LF vyznělo jednomyslně pro zařazení navrhované C výuky.

Usnesení č. 16 : AS LF jednomyslně schvaluje zařazení nově navrhovaných předmětů C do výuky .

3) Prémiová stipendia pro magisterské a bakalářské studium
(proděkan doc. ing. Jan Hálek, CSc.)

Proděkan doc. Hálek informoval přítomné o stipendijním fondu zřizovaném veřejnou VŠ podle Zákona 111, §. 58. Oznámil, že stav tohoto fondu na LF činí k dnešnímu dni 590.000,- Kč. Doposud byl rozdělován mezi pomocné vědecké síly – po předložení práce a dále na příspěvky pro studijní cesty posluchačů LF. Proděkan Hálek navrhl zavedení cílového prémiového stipendia pro posluchače magisterského a bakalářského studijního programu ve výši 500 Kč za semestr při prospěchu 1,0. Zástupce studentů podal protinávrh na snížení limitu prospěchu na 1,05.

Předseda senátu dal hlasovat o protinávrhu :

Přítomno: 27 senátorů.

Pro prospěch.průměr 1,05 pro 18, proti 2, zdrželi se 7 - návrh nepřijat.

Hlasování o původním návrhu:

Pro prospěch.průměr 1,0: #9; pro 7, proti 2, zdrželi se 18 - návrh nepřijat.

Usnesení č.16 : Návrh na zavedení prémiového stipendia nebyl AS LF přijat.

4) Zprávy ze zasedání AS UP ze 7. února 2001

Prof. Lichnovský přednesl stručně zprávu z AS UP. Citoval značné námitky senátorů proti vypracování a zejména rozeslání nové mzdové tabulky UP, aniž by tato byla projednána v AS UP (jak přikazuje zákon). Situaci vysvětloval kvestor i p. rektorka, kteří popřeli event. úmysl nerespektovat AS UP. Vysvětlili nutnost opravit hodnoty zejména nízkých platů v tabulce vzhledem k obecnému zákonnému zvýšení minimálních mezd (které nelze ovlivnit stanoviskem AS UP). Po diskuzi byl návrh nové mzdové tabulky AS UP schválen 17 hlasy (3 zástupci LF návrh nepodpořili a zdrželi se hlasování). Předseda AS LF přečetl část dopisu, který dostal od paní rektorky, ve kterém p. rektorka omluvila svoji absenci na zasedání ASLF a vysvětlila své stanovisko a důvody, které ji vedly při tvorbě a urychleném předložení nové mzdové tabulky na UP. Dále byl AS LF informován o návrhu na Pracovní řád, jehož zavedení je nutným předpokladem, aby mohla být realizována tzv. pružná pracovní doba. S platností Pracovního řádu bude zrušena zatím daný problém řešící směrnice rektorky UP, která vyvolala značnou nevoli na některých fakultách (FF).

Dalším bodem jednání AS UP byla informace o konečném návrhu dělení dotace pro UP na rok 2001. Fakulty dostanou své finance podle stejného vzorce, jakým je přiděluje ministerstvo. Původně zamýšlený odvod části financí fakult (z tvůrčího výkonu) do centr. prostředků nebude realizován.Odvody fakult na centrální služné součásti (ICUP apod.) jsou přiměřené v mnoha ohledech respektující faktické využívání daných služeb fakultou. Definitivní dělení již skutečných částek bude schvalováno na příštím zasedání AS UP. Děkan doc. Číhalík připomenul, že pro LF se dá očekávat jen zanedbatelně diskrétní navýšení příjmu ve srovnání s minulým rokem. Zlepšení pro další roky bude rozhodujícím způsobem záviset především na zvýšení grantových aktivit na LF, které je zatím ve srovnání s jinými LF republiky, ale i např. s PřF UP, nedostatečné.

Vystoupil ředitel FN a hovořil o problému financování FN, kdy je nutno respektovat zákonné navyšování mezd při deficitních platbách zejména z VZP, pro kterou vládní usnesení nejsou směrodatná. Informoval senátory, že FN předkládá i pro tento rok vyrovnaný rozpočet s ohledem na to, že prvotní jsou mzdy. Dá se však očekávat, že při malém navýšení plateb z VZP, nemocnice koncem roku zůstane bez prostředků. Hovořil o možnosti pesimistické prognózy, kdy budou nutná jistá omezení provozu ve FN.

Doc. Hálek informoval o zasedání  Rady VŠ. Hodnotily se rozpočty pro jednotlivé VŠ, byl stanoven normativ na studenta, který je obdobný jako loni. Byla určena pravidla pro rozdělování institucionálních dotací pro VŠ. Kladně byla ohodnocena “bílá knížka” MŠMT.

5) Změna organizace Ústavu patologie LF UP

Děkan LF doc. Číhalík podal AS LF návrh na změnu organizace Ústavu patologie. Na ústavu by měly být ustanoveny dvě funkčně samostatné jednotky a to: 1) Laboratoř molekulární patologie, která bude vedena prof. Kolářem a za 2) Laboratoř imunohistochemických a speciálních metod, kterou povede prof. Mačák. Prof Kolář senátorům krátce obě pracoviště ilustroval a udal důvody, které vedly k jejich vzniku. Pracoviště mj. nebudou mít nároky na zvýšení mzdových prostředků pro ústav.

Hlasování : přítomno 26 senátorů - pro 25, zdržel se 1, proti 0

Usnesení č. 17 : Návrh děkana LF na vytvoření dvou nových jednotek a to: Laboratoře molekulární patologie a Laboratoře imunohistochemických a speciálních metod byl AS LF přijat.

6) Informace o přijímacím řízení na LF UP v roce 2001

Proděkanka doc. Koukalová informovala AS LF přípravách na přijímací řízení v magisterském i doktorském studiu pro letošní rok. V principu by nemělo dojít k zásadním změnám a přijímací řízení bude probíhat stejně jako v minulém roce. Nebylo k bodu žádných připomínek.

7) Informace o tvorbě nové systemizace na LF UP

Proděkan doc. Hálek podrobně seznámil AS LF s návrhem nové systemizace. Hodnocení kvality jednotlivých ústavů a klinik nerespektuje jen počet odučených hodin, ale také počet habilitovaných učitelů, počet získaných grantů, počet studentů v PGS, publikační činnost atd. Na jmenovaných aktivitách je možno pro pracoviště získat až 30% kvality. Podrobný vzorec návrhu systemizace je rozepsán v příloze č. 2 tohoto zápisu.

V diskuzi doc. Hálek ještě přednesl původní návrh prof. Janouta, aby teoretická pracoviště byla plošně zvýhodněna koeficientem 0,3 jako vyrovnání jistého handicapu proti klinickým pracovištím, kde pracovníci mají možnost dalšího výdělku v pohotovostních službách. V diskuzi prof. Indrák doporučil, aby jisté navýšení bylo teoretickým oborům přiznáno, ale bylo také otevřeně pojmenováno. Jde snahu o zvýšení atraktivity teoret. oborů při velmi svízelné kádrové situaci. Bylo dohodnuto, že materiály návrhu budou senátory prostudovány do příštího zasedání AS LF, kdy by mělo proběhnout hlasování o platnosti nové systemizace.

8) Studentská rubrika

Vystoupil proděkan doc. Heřman, který seznámil AS LF s tím, že 7.11.2000 bylo zasedání pedagogické komise AS, kde byly probírány studentské náměty a připomínky. Uvedl potom celkem 17 témat, o kterých bylo jednáno a jaké komise zaujala stanovisko. Na podrobnosti lze odkázat na zápis pedagogické komise, který je jako příloha č. 3 součástí tohoto zápisu.

9) Různé

K tomuto bodu se nikdo nepřihlásil a předseda AS LF proto poděkoval všem za účast a pozornost a jednání ukončil s tím, že příští zasedání, kde bude s největší pravděpodobností schvalován návrh rozpočtu pro rok 2001 a také návrh nové systemizace, bude realizováno v druhém týdnu března. Pozvánka a materiály budou včas rozeslány.

Přílohy :

 

MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc.
předseda AS LF

V Olomouc dne 26.února 2001