Zápis ze zasedání Akademického senátu LF UP ze dne 10. 10. 2000

 

Přítomno: 34 senátoři
Omluveni: prof. Král, prof. Ščudla, doc. Rýznar
Hosté:

1) Zahájení a schválení programu
(předseda AS LF MUDr. Z. Zlámal, CSc.)

Předseda senátu zahájil zasedání a přivítal přítomné. Poté byl schválen a zahájen program zasedání.

2) Informace o jednání AS UP z 27.9.2000
(prof. MUDr. V. Lichnovský, DrSc.)

Vystoupil prof. Lichnovský a seznámil přítomné s průběhem zasedání AS UP konaného 27. září 2000. Na programu AS UP bylo 7 bodů:

- Ověření zápisu a kontrola usnesení ze dne 27.6.2000

Na závěr sdělil prof. Lichnovský, že tento zápis z posledního zasedání AS UP je případně k dispozici u zástupců LF v AS UP nebo na webových stránkách univerzity.

Dr. Zlámal poté zpochybnil etiku deficitních rozpočtů některých fakult, které a priori počítají s finanční pomocí společné rezervy.

Dále oznámil přítomným senátorům rozhodnutí studentky Silvy Srpové odstoupit z místa senátorky - studentské reprezentantky LF v AS UP. Ve volbách do AS UP byla jako náhradnice zvolena MUC. Daniela Jelenová.

Poté vystoupil doc. Hálek s připomínkou k vnitřním předpisům. Řekl, že některé jsou za stávající situace naprosto nepřijatelné (např. habilitační a profesorské řízení) a prohlásil, že by při jejich schvalování rád uplatnil své připomínky.

3) Informace o ekonomické situaci LF
(tajemník LF ing. J. Přidal)

Tajemník LF UP ing. Přidal podal AS LF informaci o ekonomické situaci LF. Podotkl, že na základě toho, že jsme fakulta, která respektuje Statut a zákon, máme ve shodě s tímto sice vyrovnaný rozpočet, ale na rozdíl od některých jiných fakult, které si odsouhlasily deficitní rozpočet, nemáme 13. plat ani odměny. Vyhodnotil čerpání LF. Uvedl, že náklady se pohybují kolem 65-66%, výnosy měly být 24,5 mil Kč. V současné době je to něco přes 20 mil. Kč. Čerpání je rovnoměrné s tím, že AS UP s ekonomickou komisí rozhodl, že hodnocení proběhne za 9. měsíc s každou fakultou individuálně. Do konce roku by měly být vyhodnoceny výnosy a příp. rezervy. (Na UP je přibl. 10 mil. Kč). Poté by mělo proběhnout jednání na úrovni vedení univerzity s ekon. komisí AS UP, aby následně na to mohl AS UP předložené definitivní čerpání rezervy schválit.

Děkan LF doc. Číhalík dodal, že původní rezerva MŠTM byla 95 mil. Kč, ale MŠTM věnovalo navíc 50-60 mil. Kč pro VŠ. Pro nás z toho připadlo 10 mil. Kč. Dále pochvalně zhodnotil kvalitní práci tajemníka ing. Přidala, díky jehož kontrole rozpočtu vychází tento rozpočet jako vyrovnaný. Problémem je, že se počítalo s částkou cca 23 mil. Kč, za anglické studenty, prozatím je to pouze 20 mil. Kč. Skutečnost se nedá přesně odhadnout, jelikož nikdy nevíme, zda tito studenti ke studiu nakonec nastoupí či nikoli. Informoval, že 1 angl. student přinese 8.000 $, což je cca 330.000,- Kč, takže 3 studenti představují přínos 1 mil. Kč, přičemž měsíční platy činí asi 6 mil. Kč. (To znamená, že k 13. platu by muselo přibýt asi 9 studentů). Konstatoval, že tato položka se dá těžko uhlídat a ovlivnit a v případě, že se nenaplní plánovaných 23. mil. Kč z těchto angl. studentů, budou se hledat prostředky jinde.

Dr. Zlámal připomenul čím dál tím větší finanční propast mezi školskými a zdravotnickými zaměstnanci. Zmínil se o tom, že se pokouší pozvat na zasedání AS LF na 13.11. 2000 regionální poslance a senátory a diskutovat s nimi ekonomická i další témata týkající se prosperity LF.

4) Doplňující volba člena ekonomické komise AS LF
(předseda AS LF MUDr. Z. Zlámal, CSc.)

Dalším bodem jednání AS LF byla doplňující volba člena do ekonomické komise. MUDr. Zlámal navrhl doc. Hálka, který je místopředsedou ekonomické komise RVŠ, za dalšího člena ekon. komise AS LF. Doc. Hálek po předběžném projednání s touto kandidaturou souhlasil. Při hlasování byl převážnou většinou hlasů členů AS LF schválen (1se zdržel hlasování). Přitom prof. Eber i jako proděkan zůstává nadále členem ekonom. komise AS LF.

V souvislosti se svým zvolením do ekonomické komise rozpoutal doc. Hálek živou diskuzi na téma rozpočtu a financování fakult i jejich zaměstnanců. Měl faktickou připomínku k deficitním rozpočtům: prohlásil, že na LF je systém, kdy určitá část prostředků se rozděluje na katedry a kliniky a pokud se rozpočet přečerpá, příští rok se tyto prostředky fakultám z rozpočtu odečtou. Navrhl, že řešením by mohlo být zavedení podobného systému i v rozměru UP. Dále se zmínil a vysvětloval principy vzniku a dělení financí pro VŠ. MUDr. Oborná připomněla v souvislosti s možností realizovat grant. výzkum, že nejsou pro všechny stejné podmínky dané charakterem oboru – značná časová zátěž klinickou prací, nedostupnost univerzitní knihovny apod. MUDr. Zlámal připojil poznámku ohledně grantových aktivit, že jde o věčný koloběh problémů – učitel nemůže jen učit a dělat výzkum bez léčebně preventivní činnosti. Ta mnohdy spotřebuje více učitelova času než je únosné a nezbývá čas na výzkum. Přihlásila se prof. Vaverková s dotazem, zda by nemohli školští pracovníci mít navýšený úvazek u FN a být tak víc finančně hodnoceni z prostředků FN. Byla dotčena i otázka služeb, které jsou od nového roku ohroženy novým zákonem, omezujícím penzum přesčasových hodin. Řešení je prozatím v nedohlednu. Jedním z případných řešení by snad mohly být smluvní platy.

Děkan LF doc. Číhalík se také vyjádřil k přesčasovým hodinám. Řekl, že ředitelem FN byla zpracována studie s asi 6 variantami a situace se bude řešit. Podle nového zákona nesmí být překročen limit 400 hodin přesčasů ročně, což není možné k zajištění normálního chodu služeb. Je to problém celorepublikový, který je, jak už bylo řečeno, zatím neřešitelný. Nabízí se model univerzitní nemocnice, který do zákona neprošel. Děkan LF navrhl jako jednu z možností řešení snížení školského úvazku na 0,8 a navýšení úvazku u FN na 0,4-0,5 a naopak. Ředitel se k tomuto návrhu zatím nevyjádřil, všechno je ve stavu dotažení (např. po právní stránce). Na toto reagoval dr. Zlámal a uvedl, že už navýšení platů o 10% ve FN limituje možnosti FN a nevidí proto nadějně ochotu a vstřícnost ze strany FN k těmto úpravám. Diskuzi zakončil doc. Mihál, který zdůraznil, že je nutné najít společnou řeč, protože vzrůstající střety mezi FN a LF jsou nedůstojné a stále se nic neřeší.

Usnesení č. 15/2000 : AS zvolil v doplňující volbě doc. Jana Hálka za člena ekonomické komise AS LF.

5) Studentská rubrika
(Informace o průběhu zápisu do výuky šk. r. 2000/2001)

Ve studentské rubrice vystoupil student Václavík s několika poznámkami. První se týkala zápisu do výuky v tomto šk. roce, který měl probíhat přes počítače a neuskutečnění tohoto záměru přineslo nemalé zmatky v organizování celé akce. Odpověděl dr. Zlámal: příčinou této nepříjemné situace bylo selhání pracovníků CVT při výběru nákupu softwaru a v nepřipravenosti programu na naše podmínky. Prim. Marek přichází s návrhem: vyčlenit uzlový bod – jednu místnost, kde se studenti zapíší do všech klinických předmětů. Padl návrh na přepracování rozvrhu zpět na hodiny, což ovšem kreditový systém neumožňuje.

Student Gloger upozorňuje na problém návaznosti na bloky, které jsou každé jinak dlouhé a zatím nelze využít pauz. Doc. Dvořáčkovou bylo navrženo zvážit znovuvytvoření stabilních skupin. Děkan LF prohlásil, že to nevidí jako šťastné řešení, ale vše je otázkou dohody. Další poznámkou studenta Václavíka je podmínění většiny zkoušek zkouškou z farmakologie. Děkan LF: i toto se může ještě dořešit – opět otázka dohody. Další poznámka: předměty typu “B” a “C” se často překrývají, malá kapacita tzv. “C” předmětů. Děkan LF na to odpověděl, že došlo k disharmonii na úrovni univerzity; “C” předměty mohou být předneseny opakovaně. Studenti vznesli žádost, aby “C” předměty pro příští rok nebyly omezeny kapacitou. Děkan odpověděl, že by to snad bylo možné, což proděkan doc. Heřman nevidí technicky příliš schůdné. Doc. Hálek podotkl, že děkan i proděkan navštěvují kliniky i ústavy a snaží se řešit různé body. Jedním z nich je návrh na rozšíření tzv. “C” předmětů. Další připomínka (student Gloger) se týká špatné orientace v “bílé knížce”. Na tuto připomínku doc. Koukalová odpověděla, že “bílá knížka” byla koncipována na základě programu z Plzně, který klinika zakoupila za nemalé prostředky a tudíž se na tom nedá nic změnit. MUDr. Zlámal zmínil, že při námitkách proti tomuto programu bylo přislíbeno, že program bude korigovatelný. Děkan doplnil, že celý program je v licenci a za jakékoli změny v něm bychom museli zaplatit další finance - jako novou licenci. Na další dotaz studentů, zda by v létě nemohl proběhnout dodatečný zápis, děkan odpověděl, že podle zásad kreditového systému nemohl. Znovu ochotně vysvětlil všem přítomným – zvlášť studentům celou strukturu kreditového systému. Ukázalo se, že problémů a otázek studentů k celému výukovému systému je celá řada a proto bylo navrženo, že reprezentace studentů shromáždí všechny jednotlivé konkrétní připomínky a předloží je pedagogické komisi AS LF. Po jejich projednání v pedagog. komisi a s příslušným proděkanem budou výsledky oznámeny na příštím zasedání AS LF. Děkan LF ještě zmínil problematiku PVS: konstatoval, že vyhlášeno bylo 30 míst, přihlásilo se 59 studentů, ale financována může být jen polovina. Naskýtá se spravedlivé řešení: práce bude umožněna všem 59 lidem, tzn., že soutěž je stále otevřená. Poté se vybere 30 nejúspěšnějších podle aktivity na pracovištích, event. SVOČ apod., a ti budou na konci roku zaplaceni. Ostatní mohou pracovat bez finančního příspěvku. Na dotaz z řad studentů, kdo bude sestavovat erudovanou komisi, která bude hodnotit kvality prací ve SVOČ, děkan odpověděl, že celé je to organizace studentů a tudíž by aktivita měla vzejít z jejich řad. Do diskuze se přihlásil prof. Mačák: podle něho by odpovědí na jejich logické volání po objektivním hodnocení svých vědeckých prací by mohli být jednotliví učitelé sledující jejich práce po celý rok. Na to reagoval prof. Lichnovský tím, že byla vyhlášena určitá jasně daná kritéria, kde při výběru těchto vědeckých prací stanoví pořadí přednostové klinik.

6) Různé

Nakonec se přihlásil MUDr. Stárek se zdánlivě nedůležitým, nicméně život na klinikách komplikujícím problémem – vybavování školských pracovníků ochrannými pomůckami. Sdělil, že LF už tyto ochranné pomůcky neposkytuje a FN je školským zaměstnancům taktéž odmítá vydávat, čímž se většina školských pracovníků dostává do prekérní situace a z žádné strany není pozorována ochota tento problém nějakým způsobem řešit. Vystoupil tajemník ing. Přidal s informací, kterou již opakovaně delší dobu podával. Sklad a tudíž i výdej ochranných pomůcek na děkanátu LF je sice zrušen, ale smlouvou uzavřenou před 3 lety mezi FN a LF (podepsanou ředitelem doc. Rýznarem a tehdejší děkankou prof. Mačákovou) se FN zavazuje poskytovat ochranné pomůcky i zaměstnancům LF, kteří mají u FN úvazek. Bohužel se tak neděje. I děkan LF potvrdil neochotu ze strany FN plnit povinnost vyplývající z uzavřené smlouvy, jejíž “existenci” ředitel FN údajně popírá. Proto se předseda senátu zavázal sepsat přípis a odeslat ho spolu s kopií dané smlouvy řediteli FN a dožadovat se plnění této smlouvy.

Na závěr ještě přednesl děkan LF UP doc. Číhalík pozitivní informaci o výši stipendijního fondu – k dnešnímu dni činí už 300.000,- Kč, takže zatím je možno hradit výrazně větší část např. cestovních náhrad studentů.

Předseda AS MUDr. Zlámal poděkoval senátorům za účast a aktivitu a pozval je na příští zasedání, které je plánováno mimořádně na pondělí 13.11. a to, jak doufá, za účasti regionálních poslanců a senátorů. Přesné datum bude včas zveřejněno.

 

MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc.
předseda AS LF UP v.r.

Zapsala: Vinšová Ivana

 

V Olomouci 13.10.2000