Zápis ze zasedání Akademického senátu LF UP ze dne 23. 5. 2000

 

Přítomno: 31 senátorů¨
Omluveni: prof. Král, st. Kadlecová a st. Čtvrtlík
Neomluveni: doc. Šantavá, prim. Marek
Hosté:
    děkan LF UP doc. MUDr. Čestmír Číhalík, CSc.
    doc. MUDr. Dagmar Koukalová, CSc.
    prof. MUDr. Miroslav Eber, CSc.
    doc. MUDr. Miroslav Heřman, CSc.
    tajemník LF UP ing. Jiří Přidal

 

1. Zahájení a schválení programu

Předseda senátu dr. Zlámal zahájil zasedání, přivítal přítomné a vysvětlil nutnost rozšíření programu jednání o další 4 body :

 

Předseda AS LF se omluvil senátorům za to, že nebyly dodány předem všechny důležité materiály zejména ohledně rozpočtu. Nebylo to možné, protože konkrétní číselné informace došly 4 dny před zasedáním senátu. Přitom projednání a schválení rozpočtu je velmi důležité vzhledem k normálnímu provozu LF.

Hlasováním AS rozhodl o rozšíření programu o navrhované body.

 

2. Informace o prerekvizitách pro kreditový systém studia
(pro všeobecný směr studia – děkan doc. MUDr. Č. Číhalík, CSc.,
pro stomatologický směr studia – proděkan prof. MUDr. Mir. Eber, CSc.)

a) Děkan LF UP doc. Číhalík podal základní informace o prerekvizitách pro kreditový systém pro všeobecný směr studia. Promluvil mj. o prázdninové praxi, která, jak vysvětlil, patří do prvního bloku výuky, a proto za ni nebudou přidávány kredity. Dále děkan informoval o systému zápisu studentů do jednotlivých ročníků, který bude prováděn programem k tomuto účelu zkoncipovaným. Tento program bude funkční jen po určitou dobu, tzn., že po zvoleném datu nebude program k dispozici. V každém ročníku proběhnou semestry vlastní výuky, po nichž budou následovat zkoušky a celý ročník bude ukončen zápisem kreditů. Bez takto ukončeného ročníku nebude student připuštěn k zápisu do dalšího ročníku. Na závěr děkan informoval přítomné o tom, že celkové studium medicíny je vyjádřeno 360 kredity a upozornil studenty, že k úspěšnému završení tohoto studia je potřebný plný počet a tento počet kreditů si každý student bude muset ohlídat sám.

b) Ve druhé části tohoto bodu vystoupil proděkan prof. Eber a informoval senát o změnách curricula za stomatologický směr studia. Sdělil, že ve III. r. se budou přednášky ze zách. stomatologie a UČOCH realizovat 2x týdně po 1 hodině jako semináře. Poté bude následovat zápočet, který bude společně se zkouškou z patologie a farmakologie podmiňující prerekvizitou pro zápis do praktických cvičení. To se týká povinných předmětů kategorie A. V kategorii C byla nabídka předmětů rozšířena o další dva a sice o Základy lékařské přístrojové techniky a biostatiky a o Lékařsko-stomatologickou přístrojovou techniku. Jde pouze o nepatrnou úpravu curricula, razantnější změny budou navrženy v nejbližší budoucnosti. Dále prof. Eber informoval přítomné o tom, že v loňském roce bylo studium na stomat. 2x podrobeno evaluaci. Závěrem eval. komise bylo doporučení, aby studijní program stomatologie byl akreditován pouze na 5 let na rozdíl od studia všeobecného směru, kde je tato doba stanovena na 12 let. A dále bylo doporučeno, aby byl do konce roku 2002 předložen návrh na nové stomatologické curriculum, které by bylo v souladu se směrnicemi EU. Na závěr se prof. Eber zmínil o některých pozitivních závěrech eval. komise a požádal senát o podporu při zmíněných připravovaných změnách curricula.

Předsedkyně pedagog. komise AS doc. Dostálová oznámila, že ped. komise o dané tematice jednala a nemá námitek ani doplnění k uvedeným skutečnostem.

Usnesení č. 7/2000 : AS LF vzal na vědomí informaci děkana a proděkana pro stom. výuku o prerekvizitách výukového programu v magisterském všeob. a stomatol. směru.

 

3. Návrh na změny Studijního, zkušebního a organizačního řádu doktorského programu studia
(proděkanka doc. MUDr. Dagmar Koukalová, CSc.)

Proděkanka LF doc. Koukalová přednesla návrh na tyto změny ve Studijním, zkušebním a organizačním řádu DSP na LF UP (viz příloha):

  1. V čl. 2, odst. 4 navrhuje, aby přijatý student měl mezi přijetím a zápisem do 1. ročníku sestaven individuální plán. Tato podmínka vyvine větší tlak na studijní povinnosti studenta a umožní lepší kontrolu výsledků. Podmínka byla vynucena faktem, že z 260 postgraduálně studujících máme pouhých 28 absolventů !

  2. Druhá změna je v čl. 4. odst. 5., kde navrhuje doplnit za slova ”absolvovat úvodní obecný kurz a podat přihlášku výzkumného projektu do grantové agentury, uvedené v Centrální evidenci projektů“. Svůj návrh odůvodnila tím, že podání přihlášky výzkumného projektu do grantové agentury souvisí se zvyšující se potřebou grantové angažovanosti, která na naší LF má značné rezervy.

Předseda legislativní komise AS LF doc. Luža oznámil, že legislat. komise doporučuje návrh proděkanky ke schválení. Po bouřlivé diskuzi (prof. Mačák, doc. Luža, děkan, prof. Indrák, prof. Vaverková, prof. Kolář, doc. Koukalová aj.) o možnosti mladého adepta získat grant v IGA nebo GAČR, o formálnosti podávaného návrhu proděkanky, o zátěži odborných školitelů, o možnostech jiného zapojení postgrad. studenta do grantové aktivity apod., byla nakonec po několikerém neúspěšném hlasování o navrhovaných obměnách znění návrhu, upravena původní verze vsunutím slov ”... podílet se na podání přihlášky ...”

Hlasování o návrhu (přítomno 30 senátorů) : pro 29 #9; proti : nikdo zdržel se: 1.

Usnesení č. 8/2000 : AS LF schválil změny Studijního, zkušebního a organizačního řádu doktorského programu studia v čl. 2 odst. 4 dle návrhu proděkanky a s tím, že v čl. 4. odst. 5 bude návrh změněn místo “ ...podat přihlášku...” na “...podílet se na podání přihlášky...”.

 

4. Informace o aktualizaci Dlouhodobého záměru na LF
(děkan LF doc. MUDr. Č. Číhalík, CSc.)

Děkan LF doc. Číhalík přednesl informace o aktualizaci Dlouhodobého záměru na LF (viz příloha). Probral postupně pedagogickou, materielně-organizační i vědeckou činnost a zmínil se i o perzonální oblasti. K problematice nebylo diskuze.

Usnesení č. 9/2000 : AS LF vzal na vědomí aktualizaci Dlouhodobého záměru na LF UP.

 

5. Návrh změny Statutu LF
(děkan LF doc. MUDr. Č. Číhalík, CSc).

Děkan LF oznamuje, že v čl.17. odst. 4. Statutu LF je zmíněna funkce tajemníka pracoviště, kterého jmenuje a odvolává přednosta katedry. Doporučuje zrušit funkci tajemníka katedry s tím, že všechny jeho funkce převezme kompetentnější zástupce přednosty pro výuku. Děkan proto doporučuje, aby ve zmíněném čl. ve větě “...Přednosta jmenuje a odvolává......” bylo vypuštěna slova “ tajemníka pracoviště ”.

Hlasování : (Přítomno 31 senátorů.) Pro : 31 proti : nikdo zdržel se: nikdo.

Usnesení č. 10/2000 : AS LF přijal návrh děkana LF ,aby v článku 17. odst. 4 Statutu LF byla vypuštěna slova “ tajemníka pracoviště”.

 

6. Výroční zpráva o činnosti LF v r. 1999
(děkan LF doc. MUDr. Čestmír Číhalík, CSc.)

Děkan LF zdůraznil z výroční zprávy faktografii s tím, že kompletní zpráva je k dispozici na děkanátě LF. Shrnul nejvýznamnější změny curricula, které je dnes srovnatelné s ostatními fakultami v ČR a hovořil o tendenci organizovat výuku do blokových forem. LF získala v r. 1999 akreditaci na 12 let, proběhlo 9 habilitačních řízení a 6 řízení o jmenování profesorem. Z celkových 361 akademických pracovníků na LF je t.č. 41 profesorů.

K výroční zprávě děkana nebyla diskuze !

Hlasování : (Přítomno senátorů 31.) Pro : 31 proti : nikdo zdržel se : nikdo.

Usnesení č. 11/2000 : AS LF schválil Výroční zprávu děkana LF na rok 1999.

 

7. Návrh doplňujících předmětů magisterského stud. programu
(proděkan doc. MUDr. Miroslav Heřman, Ph.D.)

Proděkan doc. Heřman navrhl AS schválení nových doplňujících předmětů kategorie C pro magisterský stud. program všeob. lékařství a to :

  1. Asistovaná reprodukce (místo předmětu Fyziol. změny v organizmu těhotné ženy. Garantující klinikou je Klin. gynekologie a porodnictví.

  2. Nukleární kardiologie. Garant. klinikou je Klinika nukleár. medicíny.

Hlasování : Přítomno 31 senátorů. Pro : 31 proti : nikdo zdržel se : nikdo.

Usnesení č. 12/2000 : AS LF schválil předmět Asistovaná reprodukce a Nukleární kardiologie jako nové předměty kategorie C magisterského programu studia všeob. medicíny.

 

8. Zprávy ze zasedání AS UP z 10.5.2000
(prof. MUDr. V. Lichnovský, DrSc.)

Prof. Lichnovský přednesl zprávu ze zasedání AS UP z 10.5.2000, ve které hlavním bodem byla ekonomická rubrika. Po krátké diskuzi byla schválena Výroční zpráva o hospodaření UP za rok 1999. Rektorka UP předložila návrh na rozdělení neinvestiční dotace na rok 2000. Ekonomická komise nedoporučila ke schválení předložený návrh rektorky dělení dotace (odchylka +/- 10%) a nedoporučila ke schválení ani návrh zástupce FTK – snížení odchylky na +/- 5%. Po diskuzi byl nakonec k hlasování připraven původní návrh p. rektorky, protože byl pro všechny ekonomicky ohrožené fakulty nejvíce solidární. Byl zároveň vypracován dodatek, zavazující vedení UP vypracovat do listopadu 2000 systemizaci pro všechny součásti UP, zvýšit podíl finanční účasti SKM na režii školy a schvalovat v AS UP rozsah a způsob financování velkých oprav. Při hlasování AS UP rektorčin návrh dělení dotace pro rok 2000 s dodatky schválil. Dále AS UP schválil výroční zprávu o činnosti UP za rok 1999, aktualizaci Dlouhodobého záměru UP a dále, na doporučení legislativní komise AS UP, Rigorózní řád PřF UP a Řád habilitačního řízení a řízení ke jmenování profesorem na PřF UP. AS UP také schválil navržené změny Statutu UP. Na závěr informovala rektorka UP o probíhající kontrole z NKÚ, která se zabývá hospodařením s dotací 1999 a převodem majetku. Bližší informace k jednotlivým bodům ze zasedání AS UP případně poskytne zápis ze zasedání a zástupci LF v AS UP.

 

9. Ekonomická rubrika

  1. Rozpočet LF UP na rok 2000 (tajemník LF ing. Přidal)

  2. Tajemník LF ing. Přidal seznámil členy AS s rozpočtem LF UP na rok 2000 (viz příloha). Finanční situace bude značně napjatá a bude významně závislá i na výnosech ze studia v anglickém jazyce. Děkan doc. Číhalík konkretizoval čísla rozpočtu s tím, že jediná cesta k zlepšení finanční situace je v získávání prostředků pomocí grantových aktivit. K těmto aktivitám bude přihlíženo při rozdělování finančních prostředků na jednotlivé katedry. Ing. Přidal oznámil, že v důsledku nedostatku peněz nebude zřejmě letos vyplácen 13. ani 14. plat, ale stávající platy + osobní hodnocení zůstanou zachovány a budou potíže i s financováním nečekaných oprav, drobných provozních investic apod. Bylo v diskuzi zdůrazněno, že pokud dojde k inzerovanému navýšení platů ve zdravotnické sféře, prohloubí se platové rozdíly mezi zdravotnickými a školskými pracovníky.

    Hlasování : (Přitomno 31 senátorů) Pro : 31 proti : nikdo zdržel se : nikdo

    Usnesení č. 13/2000 : AS schválil návrh rozpočtu LF pro rok 2000.

     

  3. Diskuze o Stipendijním fondu (děkan LF doc. MUDr. Č. Číhalík, CSc.)

Děkan LF podal informaci o Stipendijním fondu, který se naplňuje jen ze školného studentů -repetentů a na jehož kontě je momentálně cca 150.000,- Kč. Promluvil o jeho využití – např. k vyplácení mimořádného stipendia (podpora studentů v aktivní činnosti na sjezdech, na oficiálně řádně uznané studium v zahraničí, mezinárodní konference, apod.), v žádném případě tento fond nemůže sloužit na hrazení individuální praxe v zahraničí. Na dotaz, jakým způsobem je tento fond plněn, děkan odpověděl, že pouze a výhradně platbami za nadměrně prodloužené studium, což činí přibližně 100 tis. Kč za rok. Jiný zdroj naplnění fondu bohužel není, a proto, jak řekl, vzrůst tohoto fondu zřejmě nebude mít příliš vzrůstající tendenci.

Usnesení č. 14/2000 : AS vzal na vědomí informaci děkana o stipendijním fondu.

 

10. Studentská rubrika

Ve studentské rubrice nebyly žádné připomínky ani dotazy.

 

11. Různé

O vystoupení požádal prof. Šimánek z Ústavu lékařské chemie a biochemie, který informoval AS LF o přihlášce k akreditaci pro Laboratoř buněčných kultur, která by byla zřízena jako nové středisko při LF UP. Vysvětlil její odborný profil a význam, perzonální zajištění (přesunutí dvou technicko-organizačních pracovnic z kvóty Ústavu lékař. chemie a biochemie a zajištění celkem 0,2-0,2 a 0,1 nadúvazku pro vedoucí 3 pracovníky), také ekonomické souvislosti s její činností (náklady v letošním roce nepřesáhnou 210 tis. Kč). V dalších letech se dá počítat s ekonomickou soběstačností LBK. Stanovisko vedení UP i LF je vstřícné, pokud budou vyjasněny zatím nepřesně definované vztahy. Svojí informací chtěl připravit členy AS LF před hlasováním o změně Statutu LF, pokud by všechny formality kolem zřízení LBK byly kladně vyřízeny.

Další příspěvky do rubriky nebyly. Předseda senátu dr. Zlámal poděkoval všem přítomných za účast a sdělil, že další termín zasedání AS LF bude zřejmě v září a bude všem senátorům včas obvyklou formou oznámen.

 

MUDr. Zdeněk Z l á m a l, CSc.
předseda AS LF UP

Zapsala: Vinšová Ivana

 

V Olomouci dne 26. května 2000

Dlouhodobý záměr LF UP

zpřesnění pro rok 2001

 

Pedagogická oblast

Materiální a organizační oblast

Personální oblast

Věda a výzkum

 

V Olomouci dne 25. dubna 2000

 

Doc. MUDr. Čestmír Číhalík, CSc., v.r.,
děkan LF UP

Dopis Doc. MUDr. Dagmar Koukalové, CSc.

Vážený pan
MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc.
Předseda AS LF UP

I. chirurgická klinika

Olomouc, 3. 5. 2000

 

Vážený pane předsedo,

po schválení ve vedení LF UP dne 2. 5. 2000 si Vás dovoluji požádat o projednání změn ve Studijním, zkušebním a organizačním řádu doktorského studijního programu na LF UP v Olomouci v AS LF UP- Jedná se o následující tučně vyznačené doplňky:

1. Článek 2, odst. 4 Povinností školitele je a) společně se studentem a vedoucím školicího pracoviště sestavit individuální plán, který podmiňuje zápis do 1. ročníku, dále určit případné konzultanty a stanovit téma jeho disertační práce.

2. Článek 4, odst. 5 Každý student doktorského studijního programu je povinen během studia vykonat zkoušku ze světového jazyka (pro programy vyučované v anglickém jazyce nahradit ze světového jazyka z českého jazyka) před komisí jmenovanou rektorem UP, absolvovat úvodní obecný kurz a podat přihlášku výzkumného projektu do grantové agentury uvedené v Centrální Evidenci projektů.

 

Děkuji,

Doc. MUDr. Dagmar Koukalová, CSc.
proděkanka LF UP

ROZPOČET LF UP NA ROK 2000

 

Náklady

Mzdy:

tarify

4.960

příplatky osobní

932

příplatky za vedení a funkční

156

příplatky zvláštní

3

mezisoučet celkem

6051*12=72612

OON

1.000

MP celkem

73.612

Zákonné odvody

 
25.632

energie

 
5.670

odpisy IM

 
14.000

Příspěvky na stravu zaměstnancům

 
15.000

Materiálové náklady

 
9.000

opravy a údržba

 
1.000

služby:

spoje

1.300

nájmy

100

ostatní

2.000

ostatní náklady:

cestovné

800

stipendia

1.100

silniční daň

10

nákl. na reprezentaci

35

Náklady celkem #9;

 
135.759

Výnosy

Hlavní činnost

 
24.583

Dotace MŠMT

 
105.360

Celkem

 
129.943

Dodatečné výnosy:

Refundace nákladů ICLF

 
2.953

Dluh RUP

 
2.863

Výnosy celkem

 
135.759