Zápis ze zasedání Akademického senátu LF UP ze dne 28.3.2000

 

Přítomno:

30 senátorů

Omluveni:

as. Dvořáčková, prof. Král, doc. Hálek, prim. Marek

Neomluveni:

 

Hosté:

děkan LF doc. MUDr. Čestmír Číhalík, CSc.

prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.

Doc. MUDr. Dagmar Koukalová, CSc.

prof. MUDr. Miroslav Eber, CSc.

doc. MUDr. Miroslav Heřman, Ph.D.

tajemník LF ing. Jiří Přidal

  

1) Zahájení a schválení programu

Předseda AS LF dr. Zlámal zahájil zasedání, přivítal všechny přítomné. Vyzval senátory k uctění památky zemřelých prof. Duška a prof. Neorala minutou ticha.

Potom přednesl návrh na doplnění programu :

a) o hlasování o návrhu děkana na doplnění člena VR za prof. Duška

b) o návrh proděkanky Koukalové na doplnění výuky C.

pro 30 hlasů

proti 0

zdržel se hlasování 0

 

2) Výroční zpráva o činnosti AS LF v r. 1999

Předseda AS přednesl výroční zprávu o činnosti AS LF UP za rok 1999, po které následovala diskuze. K obsahu zprávy nebylo námitek. Všichni diskutující - doc. Stárek, dr. Zlámal, prof. Ščudla, prof. Indrák, doc. Mihál, uvědomujíce si finanční nouzi fakulty, zdůraznili nutnost podpory vedení LF při podávání grantů a vhodnost evaluace pracovišť i z tohoto hlediska. Děkan LF doc. Číhalík sdělil, že za posledních 5 let 17 kateder fakulty nepodalo žádný grant, což je zcela nepřijatelné a že na vedení LF probíhá tč. diskuze jak účinněji finančně stimulovat katedry a jednotlivé pracovníky ke grantové aktivitě. Ke vztahu FN jako příspěvkové organizaci a LF jako veřejnoprávní organizaci řekl děkan LF, že je zatím opomíjeno know-how, které přinášejí zdravotnictví vysoce erudovaní školští pracovníci a že probíhá jednání děkanů všech lékařských fakult v republice o společném postupu ohledně finančních vyrovnání s fak. nemocnicemi a je informováno MZ. Prof. Ščudla k postavení učitelů a zdravotníků doporučil zvážit, zda by nebylo vhodné žádat zvýšení úvazků učitelů v léčebně preventivní péči.

  

3) Schválení návrhu děkana LF na změny Statutu LF a projednání některých změn směrnic děkana LF

Doc. Číhalík navrhl AS LF změnu Statutu LF, kde je potřeba opravit s přechodem na kreditový systém výuky znění oddílu I. článku 3 a oddílu II. článku 6 (viz přílohy zápisu). Dále navrhl změnit znění Směrnice děkana - odd. I o poskytování stipendií na LF a odd. II. ohledně pravidel pro přijímací řízení v bakalářských a magisterských studijních programech na LF (viz příloha k zápisu).

Hlasování – přítomno 30 senátorů :

pro 30

proti : nikdo

zdržel se : nikdo

Usnesení č. 3 / 2000 : AS LF schválil návrhy děkana LF na změnu znění Statutu LF a změnu znění Směrnice děkana LF.

 

4) Návrh na nový, doplňující předmět pro studijní programy magisterské a prezenční bakalářské

Proděkanka doc. Koukalová podala návrh zařadit do uvedených výukových programů jako doplňující předmět výběrový kurz z jazyka anglického a německého ve III. a IV. semestru.

Hlasování – přítomno 30 senátorů :

pro : 30

proti : nikdo

zdržel se : nikdo

Usnesení č. 4 / 2000 : AS LF schválil návrh proděkanky na zařazení doplňujících předmětů - kurzu z jazyka anglického a kurzu z jazyka německého do studijních programů magisterských a prezenčních bakalářských.

 

5) Návrh na zavedení předmětu kategorie C pro stud. programy magisterské všeobecného lékařství

Proděkanka doc. Koukalová doporučila návrh Katedry mikrobiologie na zkrácení počtu hodin prakt. cvičení z mikrobiologie v  V. semestru ze 3 hodin na 2 hodiny týdně a zavedení semináře klinické mikrobiologie jako výuky kategorie C.

Hlasování : přítomno 30 senátorů

pro 27

proti : 3

zdržel se : nikdo

Usnesení č. 5 / 2000 : AS LF schválil návrh proděkanky LF na změnu počtu hodin prakt. výuky mikrobiologie a zavedení semináře klinické mikrobiologie v kategorii C.

  

6) Informace o přípravě přijímacího řízení na LF

Proděkanka doc. Koukalová dále informovala o přípravách přijímacího řízení a o počtech přihlášených zájemců o studium na LF: . #9;

 

celkem:

ze Slov.rep.:

bude přijato:

Na stomatologický směr :

165 uchazečů

37

35-40

Na všeobecný směr:

992

447

160

Na ošetřovatelství:

139

8

25

Na ošetř. kombinované:

253

3

50

Na léčeb. rehabilitaci:

162

-

25

Na management zdrav.(komb. forma)

86

-

20

Přijímací zkoušky proběhnou ve dnech 19.6. – všeobecný směr a 20.6.2000 ostatní s tím, že u stomatologie bude týden nato následovat praktická zkouška. Otázky a předměty zůstávají stejné.

Doktorský studijní program – přijímací zkoušky proběhnou v červnu celkem na 62 míst.

 

7) Zpráva o zasedání AS UP

Prof. Lichnovský informoval senát o zasedání AS UP. V legislativní rubrice schválil AS UP dodatky Statutu PřF - Studijní a zkušební řád. Prorektor Horák informoval o malém zájmu mediků o identifikační karty a uvedl navrženou metodiku dělení dotace MŠ na jednotlivé fakulty. Tato metodika byla projednána také v EK AS UP a byla s úpravami doporučena senátu UP ke schválení. Byla také projednávána a dle zápisu schválena na poradě děkanů u rektorky UP. Podle této metodiky se rozkolísal rozpočet fakult UP od minus 28% (FTK) až po plus 23% (PdF) a LF vyšla se ztrátou kolem 16% ve srovnání s minulým rokem. Tato suma byla zcela nepřijatelná pro LF, protože by nezajišťovala základní provoz. Po vystoupení zástupců LF a vysvětlení situace nebyla doporučovaná metodika schválena a bylo doporučeno, aby z ekonomického managementu postižených fakult vyšel nový návrh, který bude předmětem další diskuze. AS UP schválil 2 mil Kč na vnitřní granty.

 

8) Ekonomické informace

Vystoupil tajemník LF ing. Přidal s informací, že situace není dobrá, protože celková dotace MŠMT pro UP je asi o 9% menší a s přihlédnutím k inflaci bude celkový propad nejméně 20%. Sdělil, že fakulta má připravit vlastní model, který děkan LF předloží rektorce ke schválení.

 

9) Doplňující volba člena VR LF

Po úmrtí prof. Duška navrhl děkan LF jako nového člena VR LF prof. Urbánka. Skrutátory byli navrženi a schváleni dr. Hložek a student Čtvrtlík.

Tajné hlasování : 30 přítomných senátorů

pro 29

proti 1

zdržel se hlasování : nikdo

Usnesení č. 6 / 2000: AS zvolil v tajném hlasování prof. Urbánka jako nového člena VR.

  

10) Studentská rubrika

Studentka Králová vznesla námitku, že zkouškové období se sice prodloužilo, ale dotklo se to studentů III. rigoróza. Děkan LF odpověděl, že snahou v klin. oborech je, aby byla výuka převedena do bloků a každý blok byl ukončen řádnou zkouškou v řádném termínu. Termíny zkoušek musí být jasně dány (viz Studijní a zkušební řád) a ze strany studentů i dodržovány. Studenti nevyužívají časných termínů a přesouvají zkoušky na další období a narušují tím výuku.

Další dotaz se týkal prospěchového stipendia, zda a za jakých podmínek bude udělováno. Děkan oznámil, že prospěch. stipendium nesouvisí s ekonomickou otázkou fakulty, na tomto fondu je prozatím asi 150.000,- Kč (což je zatím málo), neustále se rozšiřuje a jakmile bude naplněn, budou se moci z tohoto fondu prospěchová stipendia vyplácet.

Prof. Mačák vystoupil s připomínkou, že by bylo dobré vždy na každý rok dopředu vyhlásit taková kritéria související s vyplácením stipendií, která by studenty motivovala.

Dále zástupce studentů reagoval na poznámku o malém zájmu o identifikační karty s odůvodněním, že studentům nepřinesly očekávaný efekt.

 

11) Různé

Prof. Lichnovský informoval přítomné, že VR se mj. také zabývala tím, jak zvýšit tvůrčí výkon pracovníků. Na dotaz, co je tvůrčí výkon, vysvětlil tajemník LF Ing. Přidal, že tvůrčí výkon je odvislý od:
- počtu habilitovaných pracovníků
- objemu grantů za poslední 2 roky (uznaných) – grant agentury ČR a int. grant MZd.
- počtu absolventů doktorského studia

Prof. Lichnovský předložil k diskuzi 2 návrhy na zvýšení tohoto výkonu, kdy by podle grantové aktivity byly přidělovány katedrám podíly z financí tvůrčího výkonu. Tím by pozitivně stimulovaly ke grantové činnosti.

V diskuzi vystoupili doc. Dostálová, děkan a prof. Indrák, který doporučil vytrvalost při neúspěchu prvního podání grantu, kdy je možné, že po drobných úpravách bude napodruhé grant přijat.

Student Gloger vyjádřil nesouhlas s tím, že AS UP schválil Studijní a zkušební řád PřF, zároveň vyjádřil názor, že by celá univerzita měla mít jednotný řád. Děkan oznámil, že PřF jako jediná odmítla kreditní systém, čímž se taky vyčlenila z veškeré možné spolupráce se zahraničím.

Na závěr zasedání informoval MUDr. Zlámal Akademický senát o nově zřízené webové stránce AS LF. Dále uvedl, že datum dalšího zasedání zatím nelze sdělit dopředu, protože je odvislé od zasedání AS UP, schválení rozpočtu apod. Všichni senátoři budou o termínu příštího jednání AS LF včas informováni.

  

MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc.
předseda Akademického senátu LF UP

  

V Olomouci dne 4.dubna 2000