Zápis ze zasedání Akademického senátu LF ze dne 2. února 2000.

 

Přítomno:

29 senátorů

Omluveni:

as. Dvořáčková (přišla později),Vít Gloger

Neomluveni:

doc. Luža, S. Králová, M. Šimonová, P. Jadvisčoková, M. Flekač

Hosté:

rektorka UP prof. MUDr. et PhDr. Jana Mačáková, Csc

děkan LF doc. MUDr. Čestmír Číhalík, CSc,

proděkanka LF doc. MUDr. Dagmar Koukalová, Csc

prof. MUDr. Vladimír Janout, Csc

tajemník LF ing. Jiří Přidal.

 

1) Zahájení a schválení programu.

Předseda AS LF dr. Zlámal zahájil jednání, přivítal hosty a požádal o schválení programu jednání s tím, že bude změněno pořadí bodů jednání tak, aby prezentace nového vedení LF a hlasování o návrhu děkana na nové členy VR LF předcházelo doplnění počtu senátorů AS LF. Důvodem bylo, že žádný z navrhovaných kandidátů na funkci proděkana nebyl zatím jmenován a kandidáti z řad členů AS LF jsou zatím členy AS LF se všemi právy, tedy i k diskuzi a vyjádření se AS LF k návrhu kandidátů na funkci proděkanů a k hlasování o nových členech VR LF. V hlasování byl návrh předsedy přijat 27 hlasy, jeden se zdržel hlasování.

2) Prezentace nového vedení LF.

    Děkan LF doc. Číhalík oznámil jména kandidátů na funkce proděkanů LF a to :

    -Doc. Ing. Jana Hálka, CSc jako statutárního zástupce děkana a proděkana pro záležitosti sociální, organizační a bakalářská studia.
    -Doc. MUDr. Dagmar Koukalovou, CSc jako proděkanku pro záležitosti studia všeob. směru 1.-3.ročník a doktorského studia.
    -Doc. MUDr. Miroslava Heřmana, CSc jako proděkana pro záležitosti studia všeob. směru 4.-6.ročník a studia v angličtině.
    -Prof. MUDr. Miroslava Ebera, CSc , proděkana pro záležitosti studia stomatologie.
    -Prof. MUDr. Vladimíra Janouta, CSc jako proděkana pro záležitosti vědy a výzkumu.

Dále děkan LF oznámil, že navrhuje doc. RNDr. Jaroslava Vičara, CSc jako koordinátora pro studium v angličtině a odb. as. MUDr. Ivanu Obornou jako koordinátorku pro zahraniční styky. V diskuzi prof. Mačák upozornil na rozpor, který vzniká tím, že ve Statutu LF jsou uvedeni proděkani ve vztahu k rigorozům, zatímco ETC systém již rigoroza nemá a proděkani jsou ve vztahu k ročníkům studia. Děkan doc. Číhalík přislíbil návrh na opravu znění Statutu LF. Jiná diskuze ohledně návrhu nového vedení LF nebyla.
Usnesení č.1 / 2000 : AS LF vzal na vědomí návrh děkana LF na jmenování proděkanů LF.

3) Hlasování o návrhu děkana LF na nové členy VR LF.

Děkan LF doc. Číhalík předložil AS LF návrh na 28 interních a 14 externích členů Vědecké rady LF- jmenný seznam byl senátorům doručen s pozvánkou na zasedání. Předseda AS připomenul senátorům, že dle Zákona č.111 o VŠ a dle Statutu LF se o členech vědecké rady hlasuje jednotlivě, volbou tajnou a ke zvolení je potřeba získat 3/5 většinu, tedy 22 kladných hlasů. Dále senátory informoval o způsobu hlasování, kdy na rozdaných seznamech navrhovaných kandidátů je třeba u každého jména křížem zaškrtnout jednu z volebních možností a to-souhlas, nesouhlas a zdržení se. Skrutátory byli navrženi a zvoleni as Hložek a student Stoszek.
Výsledek hlasování: Hlasovalo všech 29 přítomných senátorů, 2 hlasy byly neplatné (neproškrtnuta žádná možnost). Všichni kandidáti získali 23 až 27 kladných hlasů.
Usnesení č.2 / 2000 : Všichni navrhovaní kandidáti na členy VR LF byli tajnou volbou AS LF potvrzeni jako členové VR LF.

4) Doplnění počtu členů AS LF.

Předseda AS dr. Zlámal oznámil, že vzhledem k tomu, že 3 členové AS LF doc. Hálek, prof. Eber a doc. Heřman, se stanou proděkany LF, dle Zákona č.111 nemohou nadále zůstat jako členové AS. Jejich místa v AS doplní ti z akademických pracovníků, kteří ve volbách do AS zůstali dle počtu získaných hlasů na 25., 26. a 27. místě. Jsou to prof. MUDr. Michal Dlouhý, CSc, prof. MUDr. Ivo Krč, DrSc a prof. MUDr. Jirka Mačák, CSc.
S odchodem prof. Ebera se uvolnilo i místo člena ekonomické komise AS LF. Nepadl žádný návrh na doplnění EK a její předseda prof Lichnovský přislíbil, že návrh na doplňujícího člena EK podá na příštím zasedání AS.

5) Provizorní rozpočet LF.

S ohledem na situaci, že zatím není schválen státní rozpočet ČR, není připraven ani rozpočet UP a v návaznosti rozpočet LF. Tajemník LF ing. Přidal proto konstatoval, a byl podpořen předsedou ekon.komise AS LF prof. Lichnovským, že bude využito metodiky, kterou AS LF přijal již před 3 lety o provizorním rozpočtu LF ve výši 50% minulého rozpočtu, aby katedry mohly čerpat finance na krytí nutných provozních výdajů.

6) Zprávy ze zasedání AS UP ze dne 26.ledna 2000.

Prof. Lichnovský ve stručnosti seznámil členy AS LF s programem zasedání. ASUP vzal po krátké diskuzi na vědomí návrh rektorky UP na prorektory, kterými se stali:

doc. RNDr. Richard Horák, Csc (PřF) - prorektor pro rozvoj. a organizační záležitosti
doc. PhDr.Libuše Hornová, Csc (PdF) - prorektorka pro zahraniční záležitosti
doc. PaedDr.Jiří Luska, Csc (PdF) - prorektor pro studijní a pedagogické záležitosti
doc.RNDr. Miroslav Mašláň, Csc - prorektor pro vědeckobadatelské záležitosti.

AS UP schválil Statut PřF a neschválil Studijní řád PřF. Byla schválena Vědecká rada UP. Prof. Dvořák seznámil členy AS UP s materiálem Zpřesnění záměru na r.2000, které byly provedeny na pokyn MŠMT (podrobnosti jsou na webových stránkách) a AS UP se zapracovanými úpravami a změnami Dlouhodobý záměr UP schválil. V této souvislosti byla diskuze o plánovaném počtu 15000 studentů UP (v současnosti 12000).Prof. Indrák oznámil, že existuje odhad studentů VŠ dle demografických údajů, který je pro tento rok značně nízký a některé VŠ se podbízejí studentům tím, že odpouštějí přijímací zkoušky. Děkan LF uvedl, že na LF UP je zájem dostatečný, budou i studenti ze Slovenska a přijímací zkoušky budou taky.
AS UP schválil změnu vnitřního mzdového předpisu v mzdových třídách 1.-6. a změnu výše příplatků v návaznosti na celostátní změnu minimální mzdy.
Vedení UP v souladu se Statutem UP navrhlo stanovit standard UP na rok 2000 ve výši 44000Kč a poplatek za překročení stardardní doby studia o rok 2200Kč, v dalších letech 4400Kč.

7) Studentská rubrika.

-Zástupkyně 2. ročníku se zeptala děkana LF proč došlo k úpravám zkouškového období a žádala prodloužení zk. období. Děkan LF ji ujistil, že kreditový systém studijní řád budou platit až od září a stávající systém se do té doby musí tolerovat a zk. období bude prodlouženo.
-Další zástupce studentů vystoupil s tím, že naše fakulta ve srovnání s jinými má méně nabídek k zahraničním stážím a je-li možné očekávat jistou finanční pomoc LF studentovi pro zahraniční stáž. Odpověděl děkan LF, že získání prostředků na podporu stáží v cizině je možné přes programy EU Sokrates a Erasmus. LF, která je ve finační tísni, by event.získané sponsorské peníze použila na podporu jen v rámci řádné výuky (včetně zkoušek). Doc. Hálek připomněl, že existuje řada grantů k podobnému využití a vyzval studenty k vlastní větší aktivitě.

8) Různé :

-Předseda AS dr. Zlámal navrhl členům AS, aby, ve snaze ušetřit papír i práci s poštovní manipulací, mohly být v převážné většině rozesílány dokumenty pro zasedání AS e-mailem.
-Rektorka UP prof. Mačáková poděkovala bývalému vedení LF za dobrou spolupráci a popřála novým proděkanům úspěch v jejich funkčním období.
-Dr Zlámal omlouval, že není možné stanovit přesné termíny dalších zasedání AS LF pro jejich závislost na okolnostech např.přijetí rozpočtu UP apod. Uvedl, že příští zasedání bude s největší pravděpodobností 28.3. nebo 4.4, a na programu m.j. budou výroční zprávy.

MUDr. Zdeněk Zlámal, CSc.
předseda AS LF

V Olomouci dne 1.2.2000.