Zápis ze zasedání Akademického senátu LF UP ze dne 30.11.199

Přítomno #9; : 34 senátorů

Omluven #9; : prof. MUDr. K. Indrák, CSc.

Hosté: #9; :
prof. MUDr. et PhDr. Jana Mačáková, CSc., děkanka LF,
prof. MUDr. Jindřich Pazdera, CSc., proděkan LF
doc. MUDr. Dagmar Koukalová, CSc., proděkanka LF
doc. MUDr. Daniela Walterová, CSc., proděkanka LF
ing. Jiří Přidal, tajemník LF

1) Zahájení, schválení programu.

Dr. Zlámal zahájil zasedání AS LF, přivítal všechny přítomné a seznámil je s pravidly hlavního bodu zasedání – volbou nového děkana, jak vyplývají ze zákona č.111 a ze Statutu LF. AS LF hlasováním vyjádřil souhlas s navrženým programem jednání.

2) Hlasování o návrhu členů disciplinární komise LF p. děkankou

Paní děkanka přednesla návrh na složení členů disciplinární komise LF UP:

doc. MUDr. Vladko Horčička, Csc.
doc. MUDr. Květoslava Dostálová, Csc. (za AS LF)
odb. as. MUDr. Eva Justová, Csc. (za stomatologii)
Marcela Dobešová, II. ročník ošetřovatelství
Juraj Gazdík, III. ročník stomatologie
Petra Vyskočilová, III. ročník všeob. lékařství

Veřejné hlasování: pro 34 …….. nikdo se nezdržel ……… nikdo nebyl proti

Usnesení 27/1999 : Členy disciplinární komise AS LF byli schváleni doc. Horčička, doc. Dostálová, as. Justová, Marcela Dobešová, Juraj Gazdík a Petra Vyskočilová.

 

3) Zpráva o akreditaci LF

    Prof. Mačáková stručně informovala o zasedání akreditační komise konané 23.11.1999. Pro naši LF bylo m.j. schváleno prodloužení akreditace výuky studijního programu všeobecného lékařství na 12 let, a studijního programu stomatologie na 6 let. Podrobnější informace bude zveřejněna později

4) Volba nového děkana

Před zahájením volby děkana vyzval dr. Zlámal senátory k přednesení event. procedurálních připomínek. Za studenty vystoupil Vítězslav Gloger se třemi námitkami:

zejména posluchači neměli dostatek času se s nimi seznámit.

Na připomínky reagoval předseda AS s tím, že na setkání bylo zodpovězeno přes 20 dotazů a že v okamžiku ukončení setkání se nikdo nehlásil s event. dalším dotazem a řídící zasedání byl přesvědčen, že již další dotazy z plena nejsou. Dále předseda AS vysvětlil, že vedoucí kateder nesmí, jak vyplývá ze Statutu LF, zastávat funkci děkana a rektora, ale žádný předpis nezakazuje kandidaturu jiným funkcionářům např.řediteli FN. Předseda volební komise doc. Luža připomněl, že kandidatura je možná i pro ved. kateder, kteří ale po event. zvolení do funkce děkana, budou z funkce ved. katedry odvoláni.

Dále dr. Zlámal vysvětlil, že redakce Žurnálu zveřejnila program.téze dle svých redakčních možností a že volební komise pro volbu děkana nepovažovala za nutné jiným způsobem a dříve tyto téze zveřejňovat (rozesílat senátorům e-mailem nebo norm. poštou apod.), což mohlo být, vzhledem k méně informovaným posluchačům, vstřícnější.

Dr. Zlámal informoval o konkrétní organizaci průběhu volby děkana a vznesl návrh, aby se volba uskutečnila jen za přítomnosti senátorů bez účasti veřejnosti. Při hlasování tento návrh neprošel ( pro bylo 9.hlasů, 1 se zdržel hlasování a 24 hlasů bylo proti). Další návrh, zda má být volba realizována bez účasti kandidátů v sále, byl jednohlasně schválen. Poté předal předseda AS řízení zasedání předsedovi volební komise doc Lužovi.Členové voleb.komise doc. Dostálová, as. Oborná, as. Tichá, posl. Králová a posl. Čtvrtlík rozdávali, s urnou vybírali a hodnotili odevzdané hlasovací lístky .

Bylo konstatováno, že přítomno je 34 senátorů.

Výsledek 1.kola tajného hlasování :

doc. Číhalík 10 hlasů
prof. Dlouhý #9; 0 hlasů
prof. Dušek #9; 7 hlasů
doc. Horčička 10 hlasů
doc. Rýznar #9; 7 hlasů

Po prvním kole si vyžádali členové AS z řad studentů 15 minutovou přestávku, která byla ostatními senátory při hlasování schválena.

Výsledek 2.kola hlasování :

doc. Číhalík 17 hlasů
doc. Horčička 14 hlasů.

3 se zdrželi hlasování.

Proběhla další 15timinutová přestávka, ve které se opožděně dostavil doc. Fryšák, a celkový počet členů AS, oprávněných volit, se zvýšil na 35.

Výsledek 3. kola hlasování :

doc. Číhalík 19 hlasů

16 hlasů kandidáta nepodpořilo.

Usnesení č.28 /1999 : AS-LF v tajné volbě zvolil a rektorovi UP navrhne jako kandidáta do funkce děkana lékařské fakulty UP pro funkční období 1.2.2000 – 31.1.2003 doc MUDr Čestmíra Číhalíka,CSc.

Předseda volební komise doc. Luža přivedl zvoleného kandidáta na funkci děkana LF a předseda AS dr Zlámal oznámil doc Číhalíkovi výsledek volby, blahopřál mu a vyzval členy AS LF k slavnostnímu přípitku. Potom bylo zasedání AS LF ukončeno.

  

MUDr Zdeněk Z l á m a l, CSc
předseda AS- LF.

 

V Olomouci dne 30.listopadu 1999.