Zápis ze zasedání Akademického senátu LF UP ze dne 12. 10. 1999

 

Přítomno : #9; 33 senátorů

Omluven : prof. MUDr. K.Indrák, DrSc,

Neomluveni: Jelenová D., Žáčková I.

Hosté:
prof. MUDr. et PhDr. J.Mačáková, CSc, děkanka LF
Doc. MUDr. V.Horčička, CSc, proděkan
Doc. MUDr. Č.Číhalík, CSc, proděkan
as. MUDr. D.Koukalová, CSc, proděkanka,
prof. MUDr. J.Pazdera, CSc ,proděkan
ing. J.Přidal, tajemník LF
doc. MUDr. V.Rýznar, CSc, ředitel FN

1) Zahájení, schválení programu :

Dr. Zlámal zahájil zasedání AS LF, přivítal všechny přítomné a představil novou zapisovatelku – p. Ivanu Vinšovou z katedry 1.chir. a požádal o návrh kandidáta z řad senátorů na místo dalšího zapisovatele. Jednomyslně byla zvolena p.as. MUDr. Oborná.

Nikdo neměl doplnění event. poznámku k navrženému programu jednání.

Usnesení č. 18 / 1999 : As. MUDr. Ivana Oborná byla zvolena zapisovatelkou AS LF.

 

2) Doplňovací volba místopředsedy AS LF za studentskou komoru

Zvolený místopředseda Petr Jindra zaslal předsedovi AS LF dopis v němž se vzdává své funkce i místa senátora, protože na půl roku odjíždí studovat mimo území ČR. Do funkce místopředsedy AS LF za studentskou komoru byla jako jediná kandidátka navržena Silvie Králová - s návrhem souhlasí.

AS LF zvolil as.MUDr. Hložka a posl. Glogera skrutátory pro následné tajné volby.

Tajné hlasování : pro 32 ……….1 se zdržel………..nikdo nebyl proti.

Usnesení č.19 / 1999 : Studentka Silvie Králová byla zvolena místopředsedou AS LF za studentskou komoru.

3) Volba členů legislativní, ekonomické a pedagogické komise AS LF .

Doc. Dostálová, předsedkyně pedagogické komise, navrhla jako další členy :

Veřejné hlasování : pro 33………….nikdo se nezdržel………..nikdo nebyl proti.

Usnesení č.20 /1999 : Členy pedagogické komise AS LF byli zvoleni D.Jelenová,M.Král, D.Stoszek,as Dvořáčková,doc Vaverková.

Prof.Lichnovský , předseda ekonomické komise, navrhl jako další členy :

-prof MUDr. Miroslava Ebera, CSc

-as.RNDr. Miroslava Kutala, CSc

-prof MUDr. Zdeňka Koláře, CSc

-as.MUDr. Zdeňka Hložka. Navržení kandidáti s návrhem souhlasí.

Veřejné hlasování : pro 31………….2 se zdrželi hlasování……..nikdo nebyl proti.

Usnesení č.21 / 1999 : Členy ekonomické komise AS LF byli zvoleni prof. Eber, as. Kutal, prof. Z.Kolář a as. Hložek.

Doc.Luža , předseda legislativní komise, navrhl jako další členy komise :

-doc. MUDr. Zdeňka Fryšáka,CSc

-as. MUDr. Vlastislavu Tichou,CSc

-as. MUDr. Milana Koláře.

Veřejné hlasování: pro 31………….2 se zdrželi……………….nikdo nebyl proti

Usnesení č.22 / 1999 : Členy legislativní komise AS LF byli zvoleni doc. Fryšák, as. Tichá a as. M. Kolář.

 

4) Sestavení kandidátky pro doplňovací volbu zástupce studentů LF v AS UP

Na zasedání AS UP 29.9.1999 byla vyhlášena doplňovací volba na člena AS UP z řad studentů LF za Petra Jindru, který se svého členství v AS UP vzdal.Byla zvolena volební komise pro doplňovací volby ve složení : prof. Lichnovský – předseda, dr. Cekota, dr. Kula, dr. Jukl, dr. Chrástka, doc. Riegrová a Mgr.. Černý.

Volba proběhne 26.10.1999 v dopoledních hodinách na TÚ a dalších šesti volebních místech (podle fakult) na UP. Podrobnosti budou vyvěšeny. Jako kandidáti na člena AS UP jsou navrženy : - Silvie Králová, Daniela Jelenová a Petra Jadvisčoková.

 

5) Předložení návrhu na doplnění členů vědecké rady LF.

Paní děkanka předložila ke schválení návrh na doplnění členů vědecké rady LF o pplk. MUDr.. René Drimla, prim. neurologického odd. VN Olomouc a MUDr.. Pavla Václavíka, ředitele NsP. Přerov.

Tajné hlasování : pro 31……… 1 se zdržel hlasování………….1 proti

Usnesení 23 /1999: AS LF schválil návrh děkanky LF na doplnění VR LF o MUDr. R. Drimla a MUDr. P. Václavíka.

 

6) Studijní, zkušební a organizační řád doktorského studijního programu LF.

Paní proděkanka Koukalová předložila ke schválení Studijní, zkušební a organizační řád doktorského studijního programu LF, který měli senátoři rozeslán jako přílohu s pozvánkou na zasedání. V diskuzi vystoupil doc. Hálek, který upozornil, že se nejedná o směrnici, ale o vnitřní předpis, což bylo navrhovatelkou akceptováno. Další připomínky doc. Hálka nebyly akceptovány (hlasování 13 pro, 1 proti, 14 se zdrželo hlasování.) V diskuzi dále vystoupil prof. Kolář s řadou formálních stylistických i obsahových námitek, které po diskuzi s paní proděkankou Koukalovou a paní děkankou byly sporadicky akceptovány.

Veřejné hlasování o upraveném návrhu předloženého vnitřního předpisu:

Pro 33………… nikdo se nezdržel……………nikdo nebyl proti.

Usnesení 24/1999: AS LF schválil předložený a upravený návrh Studijního, zkušebního a organizačního řádu doktorského studijního programu LF.

  

7) Integrace pracovišť – Klinika rehabilitačního a tělovýchovného lékařství.

Proděkan Horčička vystoupil s návrhem na integraci pracovišt Kliniky tělovýchovného lékařství LF a FN a Rehabilitačního odd. FN v Olomouci pod názvem Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství. V diskuzi vystoupil ředitel FN doc. Rýznar, který návrh proděkana podpořil. Na dotaz studentské senátorky, zda se promítne tato integrace do výuky, proděkan Horčička odpověděl, že v budoucnu ano.

Veřejné hlasování : pro 33……………nikdo se nezdržel……………..nikdo nebyl proti

Usnesení 25 / 1999: AS LF schválil návrh na integraci pracovišť pod společným názvem Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství.

 

8) Zprávy ze zasedání AS UP z 29. září 1999.

Prof. Lichnovský seznámil AS LF s projednávaným programem zasedání AS UP z 29.9.1999 :

a) AS UP vyhlásil volby nového rektora UP s následným harmonogramem:

-uzavření návrhů kandidátů do 20.10.99

-představení kandidátů na rektora 26.10.99 na setkání akademické obce UP

-volba na zasedání AS UP 3.11.99

Na AS UP byla zvolena volební komise pro volbu rektora: Prof. Macháček (FF), doc. Tomajko (FTK) a doc. Ludíková (PdF).

b) Legislativní komise AS UP doporučila řadu úprav v navrženém Statutu Přírodovědecké fakulty, které nebyly zatím zapracovány, a proto AS UP Statut neschválil. Legislativní komise doporučila schválit statut FTK, který byl potom AS UP schválen. Předsedkyně ekonomické komise doc. Ludíková přednesla stanovisko k ekonomické situaci, kterou nebylo možno podrobněji na zasedání AS UP probírat pro dodání neúplných materiálů. Doc. Fialová informovala o činnosti pracovní skupiny vedené prorektorem Šulcem ohledně dělení dotace pro UP. Pracovní skupina zatím nezveřejnila žádné definitivní návrhy. AS UP schválil po hlasování nový Katalog činností.

9) Vyhlášení volby nového děkana LF UP.

Předseda AS LF oznámil, že vzhledem k ukončení funkčního období děkanky LF k 31.1.2000 je nutné, aby AS LF vyhlásil volbu nového děkana.

Do volební komise byli navrženi za předsedu doc. Luža, jako členové doc. Dostálová, as. Tichá, as. Oborná, student Čtvrtlík, studentka Králová. Dále byl navržen následný časový harmonogram volby nového děkana. Návrhy kandidátů do 5.11.1999, představení kandidátů 23.11.1999 na setkání akademické obce a volba nového děkana 30.11.1999 na zasedání AS LF. Nebylo připomínek nebo dalších návrhů.

Veřejné hlasování o vyhlášení voleb děkana LF, volební komisi a harmonogramu voleb :

Přítomno 28 členů AS LF. pro 27 …… 1 se zdržel hlasování,…….. proti nebyl nikdo.

Usnesení č.26 /1999 : AS LF a zvolená volební komise ve složení- předseda doc Luža , členové-doc Dostálová, as.Tichá, as Oborná, posl.Čtvrtlík a posl.Králová, vyhlašují volby nového děkana LF s následujícím harmonogramem : Návrhy kandidátů do 5.11.1999, představení kandidátů 23.11.1999, volba děkana na zasedání 30.11.1999.

10) Studentská rubrika.

Do diskuze se přihlásil posluchač Gloger :

1. posluchači - senátoři mají zájem, aby materiály k jednání AS LF byly zasílány e-mailem, což jim předseda AS LF přislíbil. Zároveň požádal posluchače - senátory o dodání seznamů e-mailových adres a adres bytů.

2. Byla diskuze o prodloužení možnosti zkoušet v prvních ročnících teoretické obory i v průběhu semestrální výuky. Zejména jde o anatomii, histologii, fyziologii a biochemii. Do diskuze se zapojili p. děkanka, proděkanka Koukalová, prof. Lichnovský, doc. Luža a as. Dvořáčková. Bylo konstatováno, že termínů ke zkouškám je vypisováno dostatek, ale posluchači se do časně vypisovaných termínů nehlásí, zkoušky odsunují na pozdější dobu, což jim při neúspěchu komplikuje situaci. Zkoušení v průběhu semestru někdy narušují výuku pro nedostatek prostoru (mikroskop. sály jsou obsazeny). Děkanka LF konstatovala, že jsme jediná LF, která povoluje zkoušky do 15.11. Problém bude ještě diskutován na setkání posluchačů s vedením LF.

3. Vznesena připomínka, aby volitelné předměty (výuka kategorie C) nezvyšovaly celk. objem výuky, s čímž proděkani souhlasili.

11) Různé :

Paní děkanka požádala o návrhy členů disciplinární komise z řad posluchačů. Byli navrženi posl. Vyskočilová z 3. roč. všeob. sm., posl. Gazdík ze stomat. sm. a posl. Dobešová za bakaláře.

Dále děkanka informovala o zprávě z Konference rektorů, která pro nás není příliš lichotivá . Informovala o probíhajícím posuzování habilitačních oborů a v té souvislosti o nedostatku garantů. Připomněla posluchačům možnost účasti 1 zástupce na konferenci na Pražském hradě u příležitosti 10. výročí listopadu 1989.

Prof. Pazdera informoval o návštěvě zástupců stomat. oboru z USA, kteří si v rámci našeho zapojení v programu Evrop. komise prohlédli TÚ, Informační centrum LF a stomatologická pracoviště a vyslovili uspokojení s výbavou našich klinik.

As. Oborná požádala, zda by termín zasedání AS LF mohl být zveřejněn všem, aby zasedání mohlo navštívit více členů akademické obce.

Jednání AS LF zakončil předseda AS LF poděkováním všem za účast a pozornost a pozváním na příští zasedání, kde budou volby nového děkana LF, a které se bude konat ve velké posluchárně TÚ 30.11.1999 ve 13.hod.

 

MUDr. Zdeněk Z l á m a l,CSc,
předseda AS LF

 

Zapsala:
I.Vinšová
As. MUDr. Oborná.

V Olomouci dne 14. října 1999.